Gümüşlük Olta Balıkçılığı 1
HABER

Gümüşlük'de olta balıkcılığı... Gümüşlük Balık Avı ipuçları...

Gümüşlük | İnceleme | Olta Balıkçılığı

GÜMÜŞLÜK İNCELEME

Gümüşlük'de olta balıkcılığı... Gümüşlük Balık Avı ipuçları...

Gümüşlük'de olta balıkcılığı... Gümüşlük Balık Avı ipuçları...


Gümüşlük'de olta balıkçılığı... Gümüşlük Balık Avı ipuçları...

Gümüşlük Rehberi olarak, "Bodrum'un Tektaşı" diye adlandırdığımız Gümüşlük; her bir yanı deniz, sabahı, akşamı ayrı güzel, gün batımlarıyla bezeli harika bir belde. E, her yanı deniz olan bir beldede de balık tutmadan ve yemeden de olmaz değil mi... Bu incelememizde Gümüşlüğümüzde oltayla amatör balıkçılık üstüne tecrübelerimizi paylaşacağım.

Gümüşlük'te hem tekneyle hem de kıyıdan oltayla balık avlayabilirsiniz. İşte bu yazıda Gümüşlük'ün balık avcılığı ipuçlarını anlatacağım sizlere...

Gümüşlük'de kıyıda her noktadan oltayla balık avlayabilirsiniz. Ama çok da zahmet çekmemeniz için kıyıdan yapacağınız balık avı için merkeze yakın 3 nokta önereceğim. Gümüşlük Koyu, Tavşan Adası civarı ve Kocadağ Yarımadası ile Bayraktepe dış kayalıkları.

Amatör kıyı balıkçıları ile gençler ve çocuklarımız genelde ekmeğe sarılan ve kamışlı olta ile ya da elle sallanarak atılan çok iğneli aparatları kullanıp şanslarını deneseler de Gümüşlük'de olta balıkçılığı için farklı yöntemler de mevcut. Eğer dalmayı biliyorsanız zıpkınla da avlanabilirsiniz. Az sayıda da olsa bazı dostlarımız zıpkınla avlanabiliyorlar. Ama bu yazımızın konusu kıyıdan oltayla amatör balık avcılığı, balık avlakları, balık türleri, yem türleri ve malzemeler...

Gümüşlük Brands

Olta Takımı

Gümüşlük kıyıdan balık avı için uygun olta takımları;

. Şamandıralı olta takımları (Melanur, Sarpa, Levrek, Kefal, Karagöz)
. Gezer Kurşun (Çupra, büyük balık)
. Hırsızlı Takım (Çupra, büyük balık)
. Çapraz çelik iğneli takım (Çupra, Sargoz/Sargos, Akya, Mırmır, Karagöz)
. Büyük iğneli Madya yemli takım (Levrek, Akya, Sarpa)
. At çek için gümüş renkli sahte yemli takım (Levrek, büyük balık)
. Zilli Surf kamışlı takım (Çupra, Akya Granyöz(Sarıağız) Melanur, Karagöz, Sargoz/Sargos)

Oltayla yakalanabilen balıklar

Gümüşlük'de kıyıdan oltayla yakalanabilen balık türleri;

. Sinarit
. Melanur
. Sarpa
. Levrek
. Kefal
. Orfoz
. Akya
. Çupra
. Sargoz/Satgos
. Gopez (Kupez)
. Granyöz (Sarıağız)
. Karagöz
. Mırmır
. İsparoz
. Hanos
. Gelin Balığı

Oltayla Balık Avı Yerleri

Gümüşlük kıyıdan balık avı noktaları (Avlaklar);

1. Gümüşlük Koyu
2. Tavşan Adası
3. Kocadağ Yarımadası, Bayraktepe kıyıları (Kayalıkları)

Muğla Yemekleri Tarifleri

Gümüşlük Koyu Olta Balıkçılığı

1. Gümüşlük Koyu kıyıdan balık avcılığı;

Gümüşlük Koyu derken bahsettiğimiz yer Gümüşlük Belediyesi Çay Bahçesi'nden Soğan Sarımsak adlı restaurant'a doğru yürüyün. Soğan Sarımsak'ı geçince başlayan ve yürüme yolunun bittiği noktaya kadar olan sahil şeridinden bahsediyorum. Burada gündüz ve gece kıyıdan olta ile balık avlayabilirsiniz.

Gümüşlük Koyu olta balıkçılığı 1

Gümüşlük Koyu Olta Balıkçılığı koy içi alanı - Sarı bantlı alan (Görsel; Google Haritalar - Uyarlama Yalçın Çakır)

Önce en basit ve pratiğinden başlayayım;

En basit olta

Burada gündüz ekmek dilimine sarılmış (rastgele iğnelerin ekmek dilimine sarılıp batırılarak gizlenmesi ve iğne misinalarıyla ekmeğin sıkı sıkı sarılması) mantar şamandra düzenekli olta ile de balık yakalayabilirsiniz. Gümüşlük'de hemen her markette 10-15 TL'ye satılan kamışsız, misinanın bir plastik çembere sarıldığı hazır oltalarda bu düzenek var. Kıbrıs diye anılır ve bilinir. Kıbrıs oltası diye satılır.

Şamandıralı Olta Takımı

Gümüşlük Koyu'nda eğer kamışlı oltayla balık tutacaksanız buraya dikkat; olta takımınızın sık sık takılıp kopmasını istemiyorsanız Şamandıralı olta takımı kullanın. Şamandıralı Olta Takımı ile Melanur, Sarpa, Levrek, Kefal ve Karagöz avlayabilirsiniz.

Ama unutmayın Şamandıralı olta takımınıza gündüz saatlerinde küçük boyutlu balıklar (Mırmır, İsparoz, Hanos, Gelin Balığı) bol gelip sizi bunaltabilir. Küçük balıklar sizi tatmin etmeyebilir. Eğer büyük boyutlu balık avlamak niyetindeyseniz o zaman yem olarak Madya takılı, büyük iğneli takım kullanın. Misinanız da en az 0,35 mm kalınlıkta olmalıdır. Madya canlı yemdir. Salyangoz benzeri suda, kıyılarda bulunan kabuklu bir deniz canlısıdır. Kabuğu kırılıp içi çıkarıldıktan sonra iğneye takılır. Dayanıklıdır, uzun süre suda dağılmaz, iyi takılırsa iğneden çıkmaz. Levrek, Çupra, Akya türü balık avı için ideal yemdir.

Gümüşlük Koyu'nda kıyıdan olta avcılığında gece saatleri büyük balık yakalama açısından daha bereketlidir. Koyda biraz daha açıklara doğru olta sallayacak bir noktadaysanız (kayalıklardan açık denize doğru sallama) 2-3 numaralı çapraz çelik iğneli, 0,35 mm misinalı, en az 50 gram kurşunlu takım yapın. Buralarda (yukarıdaki haritada gösterilen sarı alandan sallayacaksanız) derinlik 8-10 metre arasıdır. Bu nedenle 50 gram kurşun yeterli olacaktır.. Bu sayede şansınız da yaver giderse Gopez (Kupez), Çupra, Sargoz/Sargos, Akya, Mırmır ve Karagöz alabilirsiniz. Misinanız ve kamışınız ve tabii ki makineniz (sarma/salma motoru) sağlam olmalı. Büyük balık dibe dalar, kaya altlarına girer, sağlam kaçar, direnir ve hem sizi hem de olta takımınızı yorar...

Levrek için Sahte Yem

Hedefiniz ille de Levrek yakalamaksa o zaman at-çek takım kullanmalısınız. Gümüş renkli tonlarda sahte yem (Balık avı malzemesi dükkanlarıda 'Levrek sahtesi' diye satılır) ile ve tabii ki sabırla Levrek yakalamanız da mümkün. Ancak bir konuya dikkat çekeceğim sahte yemlerin çeşidi çok fazla. Rengi, matlığı, parlaklığı, su üstü, dip, oynak, slikon, dalarlı vb... Konu kamışla da çok bağlantılı. Ne istediğinize, ne avlayacağınıza karar vermeden bölgenizdeki balık malzamesi satıcılarına danışın. Turgutreis'de çarşıda farklı dükkanlar var. Uğrayın. Gümüşlük'de tam iskele girişinde Balıkçılar Kooperatifi var. Uğrayın danışın, konuşun. İyice araştırın. Usta oltacılar sahtenin boyu ve rengi için şunu der;

"Avlandığınız bölgede hangi yemlik balıklar varsa onlara yakın olanları tercih etmeniz daha mantıklı olur..."

Yani Levrek daha çok hangi balıklarla besleniyorsa ona yakın sahte ile avlanın derler... Bu da yöreye, avlağa, güneşe, suyun rengine, bulanıklığına, berraklığına, günün saatine göre ve suyun derinliği ile dibin yapısına göre değişir.

Gezer Kurşun, Hırsızlı Takım

Hedefiniz sadece Çupra yakalamaksa, Gezer Kurşun ve Hırsızlı Takım yapın. Gezer Kurşun ve Hırsızlı olta takımı diğer büyük boyutlu, misinayı kesen ya da canlı yeme arka kısımdan saldırıp yiyebilen ve kaçan avları yakalamak için de idealdir.

Tavşan Adası Olta Balıkçılığı

2. Tavşan Adası açığında oltayla balık avcılığı;

Gümüşlük sahilinden yürüyerek ulaşabildiğiniz Tavşan Adası aynı zamanda bir arkeolojik kazı alanıdır. Adayla ilgili detaylı bilgileri merak edenler lütfen TIKLAYIN

Unutmadan söyleyeyim; Tavşan Adası koruma alltında bir alandır. Bazı bölgelerine giriş yasaktır. Kazılar durdurulduğu için tarihi yok etmemek adına dikkatli davranmalıyız. Tavşan Adası'ndan olta sallayacaksanız mümkünse zodyak ya da küçük bir botla adanın ön kısmına açılın (Aşağıdaki haritada sarı bantlı alan). Ve koyun içine, sağına, soluna oltanızı sallamayın, açığa atın. Koyun iç ve sağ, sol kısımlarında olta takımınız kaya ve dib taşlarına takılır. Açığa sallayın. Hatta imkan varsa bir zodya ya da sandalla 30-40 metre açılın ve klasik olta takımı ile derin denize atın. Gopez ve Melanur bulmanız büyük olasılık.

Tavşan Adası

Tavşan Adası Olta Balıkçılığı alanı - Sarı bantlı alan (Görsel; Google Haritalar - Uyarlama Yalçın Çakır)

Ayrıca marketlerden alabileceğinizi belirttiğim ekmeğe iğne sarılan olta takımıyla bile iri sarpa ve sinaritler de alabilirsiniz.

Kocadağ, Bayraktepe sahilleri Olta Balıkçılığı

3. Kocadağ Yarım Adası, Bayraktepe kıyıdan balık avcılığı;

Şimdiiii, geldik kahveli, keyifli ve de zilli avlanmaya. Neden böyle diyorum biliyor musunuz? Alın yanınıza seyyar, katlanır kamp, plaj sandalye ve masanızı doğğğru Kocadağ'a. Ya da benim tabirimle Bayrak Tepe'ye. Zirvesinde kocaman bir bayrak direği ve dev bir Türk Bayrağı bulunur. İyi de oraya nasıl mı gideceksiniz? İşte tarifi;

Gümüşlük, Kocadağ Yarımadası

Kocadağ Yarımadası ya da Bayraktepe Olta Balıkçılığı alanı - Sarı bantlı alan (Görsel; Google Haritalar - Uyarlama Yalçın Çakır)

Gümüşlük sahile indiniz. Yüzünüz denize dönükken sağa doğru yürüyün. Restoranların arasından geçtiniz, Melengeç Rastaurant'ı da arkanızda bıraktınız. Sonra Mimoza Restaurant ve ardından (mevsimine göre) sular yükseldiyse ayak bileğinize kadar suyun içinden, sular çekildiyse kıyıdan kıyıdan bizim Liman Plajı dediğimiz sakin ve durgun koya ulaşacaksınız.

Orada bulunan çitlerin arasındaki boşluktan geçip sola ya da doğrudan karşıya ilerleyin. Patika yol sizi götürecektir. Önce kıyıyı bir gezin. Ama ÇOK CİDDİ BİR UYARIM VAR;

DİKKAT KIYILAR ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR

Aman dikkat. DİKKAT... Macera aramayın sonu çok kötü olabilir. Özellikle yanınızda çocuk varsa arazi yapısından dolayı ÇOCUKLARA ÇOK DİKKAT edin.

Kıyıya inen bazı bölgeler çok dik, sarp, keskin kayalıklardan oluşmaktadır. Ve bazı günler çok sert ve yüksek dalgalar buraları döver. Mazallah sürükler götürür, hiç şakası yok... Alkollüyseniz buralara sakın yanaşmayın. Eğer düşerseniz Sonbahar ve Kış aylarında sesinizi bile duyuramazsınız. Düşerseniz, kayarsanız çok ciddi zarar görebilirsiniz. Bu nedenle daha makul ve yürünebilir, oturulabilir alanları seçin. Ki böyle alanlar da var. Hatta minicik plajlı, küçücük koyları bile var. Biraz dolaşın, gözlemleyin, araştırın ve düzeneğinizi oraya hazırlayın.

Kamp tecrübeniz yoksa gece avına kalmayın

Kocadağ Yarımadası'nın haritada da gösterdiğim bölgelerinde yerleşim yok. Kayalık zemin. Kırık, küçük taşlar var. Hava kararmadan geri dönmeye bakın derim. Eğer kamp için tecrübeliyseniz ve ekipmanlarınız müsaitse gece avı için kalın. Çünkü, yaban domuzları sık sık geceleri sürüler halinde dolaşmaktadır. Ve her ne kadar aşılı, küpeli, insan dostu olsalar da bol miktarda sokak köpeği ve uzak çevredeki köy evlerinin bekci köpekleri mevcut.

Uyarılarımızı yaptık. Şimdi güvenli avlanmaya geçelim.

Ve neden keyif dediğime gelelim. Gün ışır ışımaz tırmanın Kocadağın uygun bir alanına. Yanınıza bol miktarda sıvı alın. Dedim ya buralarda yerleşim de yok, bakkal ve market de. Günler uzun burada. Merak etmeyin 7-8 saat olta sallayabilirsiniz. Keyif çatabilirsiniz. Mevsim yazsa güneş kremini de unutmayın. Efendim açın katlanır iskemle ve masanızı. Koyun pilli radyonuzu, keyfinize göre yiyecek ve içeceklerinizi de çıkartın. Çünkü bu av biraz uzun sürecek. Zil çalana kadar bekleyeceğiz. Ne zili mi? Anlatayım...

Şimdi, sandalyeler, masa, olta takımları hazır mı? Yerleştik ve kamış dayanaklarımızı da hazırladık mı? Surf olta kamışımıza takacağımız 3 farklı takım seçeneğimiz var...

a- Klasik olta takımı ve iğne seti
b- Şamandıralı sistem
c- Ayaktaşlı sistem

a- Klasik olta takımı ve iğne seti;
Bu sistem tek iğneli ve kayalara takılmayan kurşun tiplidir. Oltanızı çok uzağa sallar balık vurduğunda ve de kamışın ucundaki zil çaldığında çok seri şekide sararak geri çekersiniz. Bunun nedeni oltanın dipteki kaya ve taşlara takılmamasıdır. Ama bu serilik için kaliteli bir olta setiniz olmalıdır.

b- Şamandıralı sistem;
Yukarıda anlatmıştık...

c- Ayaktaşlı sistem;
Ayaktaşı aslında Paragat türü balık avcılığında (tekneden çoklu iğne ile kova, leğen ya da sepetle yapılan meşekkatli ve zor bir yöntem. Ustalık ister) kullanılır. Ayaktaşı yer belirlemede ve misinanın üstte kalmasında yararlıdır. Bizim ayaktaşına başvurmakdaki amacımız olta takımının dibe takılmasını daha doğrusu geri çekerken dibe batıp sahile yakın bölgelerdeki kayalara takılmasını engellemektir. Bir kaç denemede tecrübe kazanırsınız ama siz siz olun yedek takımlı gidin. Bölgeye yabancıysanız takımları kayalara takabilirsiniz. Yem olarak toplayacağınız madyaları ve/veya önceden balıkçıdan alalacağınız kalamar ayaklarını kullanabilirsiniz. Tabiki uygun sahte yem de bir alternatif.

Bir ya da daha fazla oltayı hazırladınız, salladınız şimdi oturun keyfinize bakın. Zil çalmaya başladı mı balık yakalandı demektir. Siz Gümüşlüğün nefis doğası ve manzarasının keyfini çıkartmaya bakın.

Peki bu bölgelerden (Kocadağ Yarımadası, Bayraktepe) daha çok hangi tür balık alınır? Hemen söyleyeyim;

Çupra, Kefal, Granyöz (Sarıağız), Levrek, Akya, Melanur, Karagöz, Sinarit ve Sarpa, Sargoz...

Haydi rastgele...

Sevgiyle kalın.

Yalçın Çakır