Muğla Haberleri
HABER

Aşık Daimi'nin adı artık Datça'da yaşayacak

Muğla | Haber | News

MUĞLA HABER

Aşık Daimi'nin adı artık Datça'da yaşayacak

Aşık Daimi'nin adı artık Datça'da yaşayacak

Gümüşlük Haber Ajansı (GHA) - Aşık Daimi'nin adı artık Datça'da da yaşayacak

Aşık, halk ozanı, şair Aşık Daimi'nin adı artık Datça'da bir sokakta da yaşayacak. Datça'da bir sokağın adı, Datça Belediye Meclisi'nde CHP, AKP ve MHP'li üyelerin oy birliği ile 'Aşık Daimi Sokağı' olarak değiştirildi.

Datça'da Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın talebi üzerine ilçe merkezindeki İskele Mahallesi'nde 90'ıncı sokağın adı, Datça Belediye Meclisi'nde 'Aşık Daimi Sokağı' olarak değiştirildi. Aşık Daimi Sokağı'nın yeni tabelası törenle yerine asıldı.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Aşık Daimi adının bir sokağa verilmesinin, Datça için onur verici olduğunu söyledi.

Törene, Aşık Daimi'nin kızları Yadigar Aydın Orhan ve Uğurcan Aydın, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Datça Belediye Başkan Yardımcısı İnci Bilgin, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aykanat ile Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakf Datça Şube Başkanı Murat Yıldırdım ile vatandaşlar ve vakır üyeleri katıldı.

Aşık Daimi kimdir?

1932 yılında İstanbul’da doğdu, aslen Erzincan’ın Tercan ilçesindendir. Ali Babaoğullarından Baba daimi 1. dünya savaşı sıralarında İstanbul’a göç etmiştir. Asıl adı İsmail Aydın’dır. İlkokulu İstanbul’da okudu.

Dedelerinin ikisinin de saz şairi olmasının etkisiyle küçük yaşta bağlama çalmasını ve aşıklık geleneğini öğrendi. Ancak ilk ustası Aşık Davut Sulari’dir. Yaklaşık 10 yaşında Davut Sulari’nin yanında çıraklığa başlayan Daimi, 2,5 yıl kadar birlikte dolaşarak geleneğe, şiire ve türküye ilişkin bilgisini pekiştirdi.

Aşık Daimi, 1950 yılında İstanbul’dan ayrılarak Tercan’a yerleşti. Özellikle bu yıllar yörede duyulduğu ve sevildiği dönemdir. Aynı zamanda kendisinin de aşıklık geleneğini yörede pekiştirmesine fırsat oldu.

1962’den sonra yeniden İstanbul’a dönen Daimi ölümüne dek İstanbul'da yaşadı. Geçmişi dolayısıyla Daimi Baba, Tercanlı Daimi gibi adlarla da anıldı.

Önceleri usta malı türküler söyleyen Aşık Daimi daha sonra kendi deyişlerine ağırlık verdi. 1948 yılında "Bir seher vaktinde indim bağlara" dizesiyle başlayan ilk şiirini yazdı, müziklendirdi ve yaşamı boyunca arşivlere yüzlerce türkü kazandırdı.

Özellikle yaşamının son 20 yılında birçok genç aşığı etkiledi. Uzun yıllar birçok sanatçı ve aşığa bağlama dersleri verdi.

Özgeçmişin devamı ve Özgeçmişin kaynağı: Alevinet TIKLA

Aşık Daimi

Datça

Muğla haberleri