Hayatın İçinden Haberler 1
HABER

Akıllı telefon kullanıcıları DİKKAT

Genel | Haber | News

HAYATIN İÇİNDEN HABERLER

Siz Covid-19'dan korunurken telefonunuza virüs bulaşmasın

Smart Phone

Gümüşlük Haber Ajansı (GHA) - 17.06.2020 - Akıllı telefon kullanıcıları DİKKAT

Covid-19 nedeniyle evlere kapandığımız şu günlerde akıllı telefon ve tabletlere yüklendik. Ancak sokaktaki virüsten kaçarken telefonlarımıza virüs bulaştırmış olabiliriz.

Peki ama akıllı telefon ve tabletlermizdeki ne varsa çalıp kötü amaçlarla kullanan yazılım korsanları ve programlara karşı ne yapabiliriz.

Banka hesapları, alış veriş şifreleri, kişisel veriler ve bilgilerimizn tamamını çalabiliyorlar. Üstelik konturları da tüketiyorlar.

Nasıl anlarız?

Telefonumuzda zararlı yazılım var mı nasıl anlarız. İşte yanıtları;

. Neye onay verdiğinize bakın

Zararlı yazılım, yüklendikten sonra kullanıcıdan telefon üzerinde değişiklikler yapabilmek için izin talep etmektedir. Bu izinlerin verilmesi (Örneğin Erişilebilirlik ayarlarında değişiklik) sonucunda yazılım, telefonun kontrolünü tamamen ele geçirerek işlemler yapabilmekte ve kullanıcının zararlı yazılımı kaldırmasını önlemektedir.

Aklııl telefon

Telefon virüslerine dikkat

. Neyi indirdiğinize bakın

Öncelikle zararlı yazılımın telefonunuza bulaşmaması için;

• Para veya herhangi bir hediye kazanılacağını söyleyen sosyal medya reklamları, WhatsApp mesajları, SMS ve e-posta iletileri açılmamalı ve bu gibi içeriklerde yer alan linklere tıklanmamalıdır.

• Android telefonlarda Google Play Protect etkin tutulmalıdır. Google Play Protect'in açık olup olmadığı, Google Play Store / Play Protect menüsünden kontrol edilebilir.

• Google Play Store platformu dışında herhangi bir yerden uygulama indirilmemelidir.

• Telefon ayarlarında bulunan üçüncü taraf kaynaklardan gelen uygulamaların kurulumu devre dışı bırakılmalıdır. (Ayarlar / Güvenlik / Bilinmeyen Kaynaklar).

• Bankacılık veya e-Devlet işlemleri gibi önemli işlemler gerçekleştirilen telefonların standart işletim sisteminde değişiklik yapılmamalı ve işletim sistemi yazılımının güncel olmasına özen gösterilmelidir.

. Telefondaki değişiklikler

Zararlı yazılım yüklü telefonlarda aşağıdaki durumlarla karşılaşılabilmektedir.

• Telefonun pilinin herhangi bir işlem yapılmamasına rağmen hızlıca azalması,

• Telefonun kullanımı sırasında gerçekleşen anormal davranışlar (Kullanılan uygulama sekmelerinin istem dışı kapanması ya da Ayarlar / Uygulamalar menüsünde görünen fakat telefonda diğer uygulamaların olduğu ekranlarda görünmeyen uygulama olması),

• Herhangi bir nedeni olmadan telefonda başlayan ani bir yavaşlama, donma ya da ısınma olması,
• Gelen SMS mesajlara ait bildirimlerin alınamaması ve gelen kutusunda görüntülenememesi,

• Telefonun ayarlarındaki “Erişilebilirlik” sekmesinde sistemle ilgisi olmayan bir servisin görülmesi (#EVDEKAL8GB, #AKTİFETKAZAN vb.)

. Herşeye onay vermeyin

Telefona yüklenen herhangi bir uygulama, telefonun “Erişilebilirlik” içerisinden bir özelliğinin aktif edilmesini istiyorsa bu istek reddedilerek yerine getirilmemelidir.

Yukarıda belirtilen hususların tespiti halinde mümkün olan en kısa zamanda resim, mesaj, müzik, önemli notlar, rehber gibi kişisel bilgilerin yedeklenmesi sağlanarak telefondaki zararlı yazılımın etkisiz hale getirilmesi için yetkili bir servise başvurulması önerilmektedir.

Telefon güvenli hale getirildikten sonra kullanılan tüm Android uygulamaları incelenerek kullanıcı hesaplarınızda (Bankacılık, e-Devlet, e-posta, sosyal medya vb.) bilginiz dışında şüpheli işlemler olmadığından emin olunuz.

Telefon üzerinde oturum açılan hesaplara ait (Bankacılık, e-Devlet, e-posta, sosyal medya vb.) parolaları ivedilikle değiştiriniz.

ETKİNLİK TABLOSU

Muğla ili ve ilçelerindeki tüm etkinliklere ulaşmak için lütfen  →  burayı tıklayın.

TAGS;

Smart phone

Telefon virüsleri

Hayatın içinden haberler