HABER
Bodrum'da Cennet Koyu'na imar durum belgesi
Successive statements in Bodrum Municipality - CLICK |
Paylaş
Gümüşlük Haber Ajansı (GHA) - 16.12.2022 - Bodrum Cennet Koyu'nda özel bir firmaya imar durum belgesi verildiğinin ortaya çıkması üzerine ardı ardına açıklamalar geldi.
Bodrum’da Cennet Koyu Gökburun'da verilen inşaat ruhsatı ile ilgili iddialar hakkında Bodrum Belediyesi yazılı, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu da sözlü açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanı Ahmet Aras'da saat 21:00 sıralarında sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. Aras, "KONUYLA İLGİLİ GERÇEKLERİ, en baştan günümüze kadar geçen 16 yıllık sürecin tümünü tek tek anlatarak sizlerle paylaşacağım. Bu gece sosyal medya hesaplarımdan yapacağım bu paylaşımda, HALKIN CENNETİNİ SATAN KİM, HAZİNE MALIYDI KİME DEVREDİLDİ, İMARA KİM AÇTI, NEDEN İTİRAZ EDİLMEDİ, KİM SATTI, KİM DAVA AÇTI, KİM PLANLAR GEÇERLİ DEDİ, KİM İMAR DURUMU VERMEK İSTEMEDİ, KİM YASALAR ÇERÇEVESİNDE MÜCADELE ETTİ, KİM TAPU TESCİLLERİNİ YAPTI VE BİZ, RUHSATI NEDEN, NASIL VERDİK sorularının cevapları, tarihleri dahil en ince ayrıntılarına kadar yer alacak" dedi.
Belediye resmi internet sitesinde yayınlanan "kamuoyu açıklaması"nda, "İlgilinin imar durum belgesi talep etmesi üzerine, Belediyemizce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne sorulmak ve gerekli yazışmalar yapılmak sureti ile imar durum belgesi düzenlenmiştir" denildi.
Kamuoyunda tepki çeken ve eylemlere neden olan söz konusu alanla ilgili özelleştirme, imar değişikliği, Turizm alanı ilan eidlmesi ve son olarak da Bodrum belediyesi'nin ruhsat vrdiği haberleri üzerine konunun hassasiyetine binaen ve arşivlenmek üzere açıklamaları noktasına, virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz...
Bodrum Belediyesi kamuoyu açıklaması
Belediyeden açıklama
"Kamuoyunda, Gölköy Mahallesine bağlı Gökburun’da bulunan ve Cengiz Holding’e ait taşınmaz ile ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yapılması gereği hasıl olmuştur.
Göl Mahallesi Gökburun Mevkii, 306 ada 1 parsel,
Bakanlar Kurulu kararı ile 31.01.2006 tarihinde Turizm Merkezi ilan edildi.
Özelleştirme Yüksek Kurulunun 01.06.2010 tarih ve 2010/31 sayılı kararı ile özelleştirme programına alınmış olup, bu tarihten önce söz konusu parsele ilişkin herhangi bir plan bulunmamaktadır.
İlk olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 14.04.2011 tarihinde onaylanan “Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 1. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı kapsamında Turizm Tesis Alanı olarak planlanmıştır.
Özelleştirme Yüksek Kurulunun 16.03.2012 tarih ve 2012/38 sayılı kararı ile Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği onaylanmış olup, söz konusu plan değişikliğinde de Turizm Tesis Alanı olarak planlanmıştır.
2013 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından satış işlemleri gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında imar uygulaması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından resen yapılmıştır.
2022 yılında Belediyemizce açılan dava sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılaşmanın önünü açacak doğal sit alanı değişiklikleri iptal edilmiştir.
Ancak yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Komisyonu tarafından imar planlarının yürürlükte olduğuna ve yeni sit statülerine ilişkin kararlar alınmıştır.
Arkeolojik Sit Alanlarına ilişkin Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından imar planının ve imar uygulamalarının geçerli olduğuna dair kararlar alınmıştır.
Bodrum Tapu Müdürlüğü’nden tapu kayıtları ve şerhlere ilişkin görüşler sorulmuş, malik bilgileri tarafımıza iletilmiştir.
Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” yazısı iletilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Yatırım Belgesi düzenlenmiştir.
İlgilinin imar durum belgesi talep etmesi üzerine, Belediyemizce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne sorulmak ve gerekli yazışmalar yapılmak sureti ile imar durum belgesi düzenlenmiştir.
İlgilinin Temmuz 2022 imar durum belgesi ve ruhsat durum belgesi talep etmesi üzerine yapı ruhsatı talebi, yine Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun uygun görüşleri ve onayları, ilgili kurumlarca düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı ve Turizm Yatırım Belgeleri ile Belediyemizce mimari projesinin yürürlükte bulunan imar planı ile ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu tespit edilmek sureti ile onaylanmıştır.
Belediyemizce yapılan tüm iş ve işlemler şeffaf ve kamuoyunun her türlü denetime açıktır.
Kamuoyunun bilgilerine sunarız.
T.C. Bodrum Belediyesi"
Seferoğlu basın açıklaması
Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, Belediyenin Ortakent İmar ve Şehircilik Müdürlüğü binasında basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Seferoğlu, Başkan Aras’ın covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine açıklamayı kendisinin yaptığını dile getirerek, "Belediyemizce mimari projesinin yürürlükte bulunan imar planı ile ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu tespit edilmek sureti ile onaylanmıştır" dedi.
Bodrum Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat İlknur Ülküm Seferoğlu
İşte o açıklamalar;
Bodrum Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat İlknur Ülküm Seferoğlu Ortakent’te Bodrum Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.
Bir süredir basın ve sosyal medyadaki haber ve paylaşımlarda yer alan “Gölköy Mahallesi Gökburun Mevkii’ndeki imarlı parsele ruhsat verilmesi” ile ilgili eksik ya da hatalı bilgiler hakkında, Bodrum Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Av. İlknur Ülküm Seferoğlu basın toplantısı gerçekleştirerek açıklama yaptı.
Bahse konu olan yer ile ilgili yasal sürecin işleyişiyle ilgili bilgiler veren Seferoğlu, şu ifadelerde bulundu:
“İlgili parsel ve çevresi, ilk olarak; 14.04.2011 tarihinde onaylanan Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 1. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı kapsamında Turizm Tesis Alanı olarak planlanıp imara açılmıştır. Daha sonra Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 16.03.2012 tarih ve 2012/38 sayılı kararı ile Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği onaylanmış olup söz konusu plan değişikliğinde de ‘Turizm Tesis Alanı’ olarak ön görülmüştür.”
Söz konusu taşınmazın “Özelleştirme İdaresi” tarafından 2013 yılında ihale ile özel bir firmaya satıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Yardımcısı Seferoğlu, söz konusu parselde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 19.11.2021 tarihinde Bakan Oluru ile resen imar uygulamasının gerçekleştirildiğini ifade etti.
İmar Durum Belgesi Düzenlenemedi
Seferoğlu, ilgilinin 04.07.2022 tarihinde İmar Durum Belgesi talebinde bulunduğunu belirtirken, “21.07.2022 tarihi Bodrum Belediyesi yazısı ile tapu kaydında şerhler bulunması, söz konusu alanda plan ve sit tescilleri değişikliği ile ilgili Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı bulunmadığı, doğal sit alanı statüsü ile ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyon kararı bulunmadığı gerekçesi ile imar durumu düzenlenemediği ilgilisine bildirilmiştir” dedi.
“Eksiklikler tamamlandı”
Bildirilen eksikliklerin tamamlanması üzerine Belediye tarafından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne sorulmak ve gerekli yazışmalar yapılmak sureti ile 09.09.2022 tarihinde İmar Durum Belgesi düzenlendiği Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu tarafından basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Seferoğlu ilgiliye ruhsat verilmesi ile ilgili şunları açıkladı:
“İlgilinin 09.09.2022 tarihli yapı ruhsatı talebi, Belediyemizce tespit edilen 59 maddelik eksik listesi tamamlanmak, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun uygun görüşleri ve onayları, ilgili kurumlarca düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı ve Turizm Yatırım Belgeleri ile Belediyemizce mimari projesinin yürürlükte bulunan imar planı ile ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu tespit edilmek sureti ile onaylanmıştır.”
Tesis, 500 oda olan eşik değerin altında
Çed Gerekli Değildir Kararı kapsamında da bilgilendirmeler yapan Seferoğlu, “Bilindiği üzere, Çevre Kanuna dayanılarak çıkarılan Çevresel Etki Yönetmeliği’nin ek 2 listesine göre 50 oda ve üzerindeki turizm konaklama tesislerinde Çed Gerekli Değildir Kararı, ek1 listesine göre 500 oda ve üzerindeki turizm konaklama tesislerinde Çed Raporu olmadıkça ruhsat düzenlenememektedir. Söz konusu tesis 500 oda olan eşik değerin altındadır.” dedi.
Söz konusu talebe ilişkin ruhsat başvuru dosyası ekleri ve tüm kurum kuruluşlardan gelen uygun görüşlerin tamamlanmış olduğunu da vurgulayan Seferoğlu, ruhsat talebi yürürlükte bulunan plan, plan hükümleri ve ilgili mevzuat kapsamında hukuka uygun bulunduğunun da altını çizdi.
“Hiçbir personele baskı yapılmadı”
İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Av. İlknur Ülküm Seferoğlu, kamuoyuna yansıdığı gibi hiçbir personele baskı yapılmamış olduğunu ifade ettiği konuşmasında ilgili firmanın kayrılmadığını, sadece dört günde ruhsat düzenlenmediğini, yapılan imar uygulaması ve ön incelemelerle birlikte yaklaşık bir yıl, ruhsat ön onay başvuru tarihinden itibaren ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan tekrar görüş sorularak ve proje kontrol tarafından tespit edilen eksikler giderilerek yaklaşık 6 ay sonra ruhsat düzenleme sürecine girildiğini belirtti.
Başkan Yardımcısı Seferoğlu sözlerine şöyle son verdi:
“Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yönetici ve personeli; tüm iş ve işlemlerinde, 5393 Sayılı Belediye ve 3194 Sayılı İmar Kanunu ile ilgili mevzuat, yürürlükteki planlar ve hükümleri doğrultusunda, eşitlik, şeffaflık prensipleri ile etik kurallara uygun bir görev bilinciyle halkımıza hizmet etmektedir. İş ve işlemlerimiz ilgili kurumların denetçi ve müfettişleri tarafından periyodik olarak denetlenmektedir ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmaktadır.”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu (Arşiv)
Aras'tan açıklama
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras sosyal medya hesaplarında bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle;
Açıklamanın tam metni
HALKIN CENNETİNİ SATAN KİM ?
Bir süredir basınımızda yer alan haberlerde ve son meclis konuşmamın sadece bir kısmına yer verilen bazı kasıtlı paylaşımlarda; Gölköy Mahallesi Gökburun Mevkiinde yer alan Cengiz Holding’e ait imarlı parsele ruhsat verilmesiyle ilgili eksik ya da hatalı bilgiler yer almakta olduğundan, KONUYLA İLGİLİ GERÇEKLERİ kamuoyu ile paylaşmak istiyorum..
HAZİNE MALIYDI, KİME DEVREDİLDİ ?
Daha önce plansız bir hazine arazisi olan Göl Mahallesi Gökburun Mevkiinde yer alan 423 nolu 673 bin metrekarelik parsel ve çevresi, Bakanlar Kurulu kararı ile 31.01.2006 tarihinde Turizm Merkezi sınırlarına alınmıştır ve imar planı hazırlama yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığına geçmiştir.
Söz konusu parsel, Özelleştirme Yüksek Kurulunun 01.06.2010 tarih ve 2010/31 sayılı kararı ile özelleştirme programına alınmıştır. Bu tarihten önce söz konusu parsele ilişkin herhangi bir imar planı bulunmamaktadır.
İMARA KİM AÇTI ?
İlgili parsel ve çevresi, ilk olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 14.04.2011 tarihinde onaylanan “Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 1. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı kapsamında Turizm Tesis Alanı olarak planlanıp imara açılmıştır.
Daha sonra; Özelleştirme Yüksek Kurulunun 16.03.2012 tarih ve 2012/38 sayılı kararı ile Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği onaylanmış olup, söz konusu plan değişikliğinde de Turizm Tesis Alanı olarak ön görülmüştür.
NEDEN İTİRAZ EDİLMEDİ ?
Bu dönemde yani 2010-2012 yılları arasında yapılan ve onaylanan planlara dönemin belediyeleri ve diğer kurumlar, kuruluşlar tarafından itiraz edilmemiş, planlar askıya çıkarılarak kesinleşmiştir.
KİM SATTI ?
Satış 2013 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından açılan ihaleyle gerçekleştirilmiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019’da sit derecelerini değiştiren bir karar alınmış ve 2. derece doğal sit iken, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı statüsüyle konut da yapılabilir bir statü kazandırılmak istenmiştir.
KİM DAVA AÇTI ?
Bilindiği üzere Belediyemiz sit derecesi değişikliğine dava açmış ve 2022 yılında alınan kararla parselleri konut imarına açmayı ve emsali artırmayı planlayan sit alanı değişiklikleri mahkeme kararıyla iptal edilmiştir.
KİM PLANLAR GEÇERLİ DEDİ ?
İptal kararı sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan malum yerin planlarının geçerliliği konusunda bilgi istenmiş, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Komisyonu tarafından mevcut imar planlarının yürürlükte olduğuna ve yeni sit statülerine ilişkin kararlar Belediyemize tebliğ edilmiştir.
Parsele ait imar uygulaması 2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından re’sen yapılmış, bir kısmı 1. Derece arkeolojik sit olarak tescil edilmiş ve parsellere ayrılmıştır.
Yapılan imar uygulaması akabinde ilgili firma parsellerdeki kamuya terk edilen imar yollarını açmak istemiş, izin alınmadan yapılan bu müdahale durdurulmuş, yol açılmak istenen bölgede tespit edilen kalıntılar kayıt ve tutanak altına alınarak Müze Müdürlüğü ve Muğla Kültür Varlıkları Bölge Kuruluna bildirilmiştir.
Müze Müdürlüğü ve Kurul’un incelemesi sonrası tespit edilen kalıntıların başka bir bölgeden getirildiği sonucuna varıldığı bildirilmiştir.
İlgili firma 25 Mayıs 2022 tarihli dilekçeyle belediyemize başvurarak, parselde müze kontrolünde arkeolojik sondaj yapılarak uygun bulunduğunu, projelere altlık oluşturacak jeolojik sondaj izni için parsele içi yol açma talebinde bulunmuştur.
Bu süreçte proje hazırlığı yapan ilgili firma tarafından 23.06.2022 tarihinde ruhsata esas ön onay başvurusunda bulunulmuştur.
Ruhsata esas başvuru dosyası incelenmiş, başvuru dosyasında resmi imar durumu belgesi yer almadığından talep reddedilmiştir.
Bunun üzerine 04.07.2022 tarihinde Belediyemizden imar durumu talebinde bulunulmuştur.
KİM İMAR VERMEK İSTEMEDİ ?
İmar durum talebine karşılık: 21.07.2022 tarihi belediyemiz yazısı ile, Tapu kaydında şerhler bulunması, söz konusu alanda plan ve sit tescilleri değişikliği ile ilgili Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı bulunmadığı, doğal sit alanı statüsü ile ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyon kararı bulunmadığı gerekçesi ile imar durumu düzenlenemediği ilgilisine bildirilmiştir.
KİM YASALAR ÇERÇEVESİNDE MÜCADELE ETTİ ?
31.03.2022 tarihli ve 08.08.2022 tarihli Belediyemiz yazıları ile, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden Mahkeme tarafından iptal edilen ve geçerliliği devam eden sit sınırları istenmiş, imar planının geçerli olup olmadığı sorulmuş ve yapılacak her türlü uygulamanın nasıl yürütüleceği hususunda bilgi istenmiştir.
10.08.2022 tarihli cevabi kurum yazısında eski sit sınırlarının ve planların geçerli olduğunu, 01.09.2022 tarihli cevabi kurum yazısı eki komisyon kararı ile de planların yürürlükte olduğu bildirilmiştir.
08.08.2022 tarihli Belediyemiz yazısı ile Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü’nden mülkiyete ilişkin kısıtlayıcı bir şerh olup olmadığı, malik bilgileri istenmiştir ve 09.08.2022 tarihli cevabi kurum yazısı ekinde kısıtlayıcı bir şerh olmadığına dair tapu kaydı gönderilmiştir.
08.08.2022 tarihli Belediyemiz yazısı ile Muğla Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne kurum görüşü sorulmuştur ve 09.08.2022 tarihli cevabi yazı eki kurul kararında ‘Özelleştirme Yüksek Kurulunun 16.03.2012 tarih ve 2012/38 sayılı kararı ile onaylanan Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliğinin yürürlükte olduğu bilgisi iletilmiştir.
01.09.2022 tarihli Belediyemiz yazısı ile Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü’nden takyidatlı tapu kaydı istenmiştir ve 02.09.2022 tarihli cevabi kurum yazısı ile tapu kayıt örnekleri tarafımıza iletilmiştir.
05.09.2022 tarihli Belediyemiz yazısı ile Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu
Müdürlüğüne 107 ada 1 parsel (yeni 305 ada 1 parsel ve 306 ada 1 parsel) sayılı taşınmazın
imar uygulamasının geçerli olup olmadığına ilişkin görüş sorulmuştur ve 06.09.2022 tarihli cevabi kurum yazısında, imar uygulamasının iptaline yönelik alınmış bir kurul kararı ile Müdürlüklerine iletilen herhangi bir hukuki işlemin bulunmadığı bildirilmiştir.
KİM TAPU TESCİLLERİNİ YAPTI ?
05.09.2022 tarihli Belediyemiz yazısı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne, söz konusu parsellerin imar uygulamasının geçerli olup olmadığına dair görüş sorulmuştur. 06.09.2022 tarihli cevabi yazıda Meri Koruma Amaçlı İmar Planına uygun olarak yapılan imar uygulamasının iptaline yönelik taraflarına iletilen hukuki bir işlem bulunmadığı, Bakanlıklarınca onaylanan imar uygulamasına göre tapu tescillerinin yapıldığı tarafımıza bildirilmiştir.
Yukarıda yer alan yazışmalara istinaden, 305 ada 1 parsel ile 306 ada 1 parsele, 09.09.2022 tarihli, 1379 ve 1380 sayılı imar durumları düzenlenmiştir.
VE BİZ, RUHSATI NEDEN, NASIL VERDİK ?
İlgilisince tekrar 306 ada 1 parsel için 09.09.2022 tarihli ruhsata esas ön onay başvurusunda bulunulmuştur.
Ön onay başvuru talebine cevaben 07.10.2022 tarihli belediyemiz yazısı ile, ön onay mimari projesine ilişkin 59 maddelik eksik tespit listesi bildirilmiştir ve bu bildirimin ardından ilgilisince 13.10.2022 tarihli ön onay başvurusu yeniden yapılmıştır.
Belediyemiz İmar Müdürlüğü Proje Kontrol Birimi tarafından tekrar yapılan inceleme sonucu daha önce eksikleri bildirilen projenin yürürlükteki plan ve hükümlerine uygun olduğu tespit edilerek ön onay verilmiştir. Ön onaylı proje Belediyemizin 14.10.2022 tarihli yazısı ile, mimari proje dosyası Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne kurum görüşü için gönderilmiş ve proje dosyası İl Müdürlüğü'nün 07.11.2022 tarihli yazısı eki komisyon kararı ile mevzuata uygun bulunmuştur.
Belediyemizin 17.10.2022 tarih ve 151402 sayılı yazısıyla mimari proje dosyası Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne kurum görüşü için gönderilmiş ve ilgili proje dosyası Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 01.11.2022 tarihli yazı eki kurul kararı ile mevzuata uygun bulunmuştur.
Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 02.12.2022 tarih ve 5165541 sayılı yazısı ekinde 01.12.2022 tarih ve 2022354 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” yazısı bulunmaktadır.
İlgili firma tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan yatırım belgesi, başvuru dosyasında yer almaktadır.
Söz konusu talebe ilişkin ruhsat başvuru dosyası ekleri ve tüm kurum kuruluşlardan gelen uygun görüşler tamamlanmış olup, ruhsat talebi yürürlükte bulunan plan, plan hükümleri ve ilgili mevzuat kapsamında hukuka uygun bulunmaktadır.
SONUÇ OLARAK,
Kamuoyuna yansıtılmak istenildiği gibi hiçbir personele baskı yapılmamış, proje kontrol birimiyle bizzat yaptığım toplantıda plan hükümleri tüm personele tek tek okunarak projeyle yönelik yorum ve fikirleri dinlenmiştir.
Dolayısıyla, iddia edildiği gibi ilgili firma kayrılmamış, sadece dört günde ruhsat düzenlenmemiş, yapılan imar uygulaması ve ön incelemelerle birlikte yaklaşık bir yıl, ruhsat ön onay başvuru tarihinden itibaren ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan tekrar görüş sorularak ve proje kontrol tarafından tespit edilen eksikler giderilerek yaklaşık 6 ay sonra ruhsat düzenleme sürecine girilmiştir.
Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yönetici ve personeli; tüm iş ve işlemlerinde, 5393 Sayılı Belediye ve 3194 Sayılı İmar Kanunu ile, ilgili mevzuat, yürürlükteki planlar ve hükümleri doğrultusunda, eşitlik, şeffaflık prensipleri ile etik kurallara uygun bir görev bilinciyle halkımıza hizmet etmektedir. İş ve işlemlerimiz ilgili kurumların denetçi ve müfettişleri tarafından periyodik olarak denetlenmektedir ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmaktadır.
Bu gerçekler doğrultusunda asıl üzerinde durulması gereken, plansız olarak hazine mülkiyetinde bulunmakta olan Gökburun gibi bir doğa parçasının imara açılması ve rantçı politikalarla satışıyla, kamusal bir alanın özel mülke konu edilmesidir.
Müskebi, Türkbükü, Gökçebel gibi bir çok mahallemizde de özelleştirme ve Toki yoluyla planlama ve satış işlemleri tüm itiraz ve hukuki mücadelemize rağmen sürmektedir.
Orman alanları turizm ve maden amaçlı tahsis edilerek yapılaşmaya ve tahribata uğramaktadır. Bodrum’un bir çok cennet köşesi 1980’lerden beri 800 adetin üzerinde mevzi imar planı ve 56 uygulama imar planıyla yapılaşmaya açılmış ve maalesef doğal ve kültürel değerleri bu planlarla korunamamıştır.
Hala imara açık özel mülklerin büyük bir bölümü çeşitli sebeplerle yapılaşmamış durumdayken son 3 yılda göçle birlikte yaşanan nüfus artışı arazi ve gayrimenkul değerlerini artırınca yapılaşma hız kazanmıştır.
Ayrıca, son dört yıllık dönemde belediyemiz tarafından yapılan yeni bir plan ve imara açılan yeni bir alan olmadığı gibi, plan yetkilisi diğer kurumların görüşlerimiz hilafındaki plan girişimlerine ve rezerv alan ilanlarına karşı da gerekli hukuki mücadeleyi vermekteyiz, vereceğiz.
Son olarak, hiç kimse benim Bodrum sevgimi sorgulayamaz, beni Bodrum’a ihanet etmekle suçlayamaz çünkü, Bodrum benim tatile veya ticaret yapmaya değil, dünyaya geldiğim yerdir.
Dolayısıyla, Cengiz İnşaat şirketine verilen ruhsat, benim Bodrum veya doğa düşmanı olmamın değil, yukarıda detaylı olarak izah ettiğim vicdan sızlatan kararların ve İHMALLERİN sonucudur.
Değerli Bodrum Halkına ve kalbinde Bodrum sevgisi olan herkese sevgiyle, saygıyla ve önemle, duyurulur.
Ahmet ARAS
Bodrum Belediye Başkanı."
YENİ HABER SİTENİZ
Gümüşlüğe özel haber sitesi yayına başladı. Gümüşlük Haber Ajansı yayın grubu bünyesinde faaliyete geçen 48 Haber Sitesi'nde 7/24 canlı ve güncel haberlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca "Yetti Gari" köşesine yazabilirsiniz..
ENGLISH
Successive statements in Bodrum Municipality
After it was revealed that a construction permit was given to a private company in Bodrum Cennet Bay, statements came one after another.
Bodrum Municipality made written statements and Bodrum Deputy Mayor İlknur Ülküm Seferoğlu made oral statements about the allegations regarding the construction permit given in Cennet Koyu Gökburun in Bodrum. In the "public statement" published on the official website of Balaeidye, "Upon the request of the relevant person for a zoning status document, our Municipality will determine the zoning status by asking the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change, the Bodrum Land Registry Directorate and the Muğla Cultural Heritage Preservation Board Directorate and making the necessary correspondence. document has been issued".
Based on the sensitivity of the subject and on the news that the privatization, zoning change, the announcement of the tourism area regarding the area in question, which drew public reaction and caused protests, and finally that the Bodrum municipality has granted a license, we publish the explanations for archiving without touching the point and comma...
Statement from the municipality
"It has become necessary to make a statement on the news about the real estate owned by Cengiz Holding, located in Gökburun, a district of Gölköy, in the public opinion.
Göl Mahallesi Gökburun Mevkii, block 306, parcel 1,
It was declared a Tourism Center on 31.01.2006 by the decision of the Council of Ministers.
It was included in the privatization program with the decision of the Privatization High Council dated 01.06.2010 and numbered 2010/31, and there is no plan for the parcel in question before this date.
Firstly; The "Türkbükü East Tourism Center", approved by the Ministry of Culture and Tourism on 14.04.2011, is planned as a Tourism Facility Area within the scope of the 1/5000 and 1/1000 scaled 1st Stage Conservation Master and Implementation Development Plan.
With the decision of the Privatization High Council dated 16.03.2012 and numbered 2012/38, the Conservation Plan Amendment was approved and it was planned as a Tourism Facility Area in the said plan change.
Sales transactions were carried out by the Privatization Administration in 2013. In 2021, the zoning application was made ex officio by the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change.
As a result of the lawsuit filed by our Municipality in 2022, the natural site changes that would pave the way for construction were canceled by the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change.
However, again, the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change and the Muğla Natural Heritage Conservation Regional Board Commission have taken decisions regarding the zoning plans in force and new site statuses.
Successive statements in Bodrum Municipality
Decisions regarding the validity of the zoning plan and zoning practices have been taken by the Muğla Cultural Heritage Preservation Regional Board regarding the Archaeological Sites.
Opinions on the title deed records and annotations were asked from the Bodrum Land Registry Directorate, and the owner information was conveyed to us.
The letter “Environmental Impact Assessment is Not Necessary” was sent by Muğla Provincial Directorate of Environmental Urbanization and Climate Change. Tourism Investment Certificate was issued by the Ministry of Culture and Tourism.
Upon the request of the person concerned, the zoning status document was issued by our Municipality by asking the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change, the Bodrum Land Registry Directorate and the Muğla Cultural Heritage Preservation Board Directorate and making the necessary correspondence.
Upon the request of the relevant person for the July 2022 zoning status document and license status document, the building permit request, the appropriate opinions and approvals of the Muğla Cultural Heritage Preservation Board and Muğla Natural Heritage Conservation Regional Commission, the Environmental Impact Assessment Not Required Decision and Tourism Investment Documents issued by the relevant institutions and our Municipality approved the architectural project by determining its compliance with the provisions of the relevant legislation with the zoning plan in force.
All works and transactions carried out by our municipality are transparent and open to all kinds of public inspection.
We present it to the public.
T.R. Bodrum Municipality"
Seferoglu press release
Bodrum Deputy Mayor İlknur Ülküm Seferoğlu made statements to the members of the press at the Municipality's Ortakent Directorate of Reconstruction and Urbanization. Stating that President Aras made the statement after the covid-19 test was positive, Seferoğlu said, "If we had not signed the license, he would have gone and obtained it from the Ministry of Environment and Urbanization. Afterwards, an investigation would have been launched regarding misconduct."
Here are those explanations;
"Since the news and posts in our press and social media for some time contain incomplete or incorrect information regarding the granting of a license to the zoned parcel in Gölköy Mahallesi Gökburun, it was necessary to share this statement with the public. “Türkbükü East Tourism Center 1/5000 and 1/1000 scaled 1st Stage Conservation Master and Implementation Planning Pl.
It was planned as a Tourism Facility Area within the scope of the memory and opened for development. Later; With the decision of the Privatization High Council dated 16.03.2012 and numbered 2012/38, the Conservation Development Plan Amendment was approved, and it was foreseen as a Tourism Facility Area in the said plan change. The said real estate was sold by the Privatization Administration to a private firm in 2013 with a tender. On 19.11.2021, the zoning application was carried out ex officio by the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change in the aforementioned parcel with the approval of the minister.
"After the relevant person's request for a zoning status document on 04.07.2022, in response to the zoning status request: With the letter of our municipality dated 21.07.2022, the presence of annotations in the land registry, the decision of the Muğla Cultural and Natural Heritage Conservation Regional Board regarding the change of plan and site registrations in the said area. The zoning status could not be regulated on the grounds that there was no decision of the Regional Commission for the Protection of Natural Assets regarding the status of a natural site. The zoning status document was issued on 09.09.2022 by asking questions and making necessary correspondence.
"The construction license request of the person concerned, dated 09.09.2022, the completion of the missing list of 59 items determined by our Municipality, the appropriate opinions and approvals of the Muğla Cultural Heritage Preservation Board and Muğla Natural Heritage Conservation Regional Commission, the Environmental Impact Assessment Not Required Decision issued by the relevant institutions, and the Tourism Investment With its documents, it has been approved by our Municipality by determining the compliance of the architectural project with the provisions of the legislation related to the zoning plan in force.
"As it is known, according to the Annex 2 list of the Environmental Impact Regulation issued on the basis of the Environmental Law, the EIA is not Required decision for tourism accommodation facilities with 50 rooms or more, and a license cannot be issued unless there is an EIA report for tourism accommodation facilities with 500 rooms or more according to the Annex 1 list. The facility in question has 500 rooms. The annexes of the license application file regarding the said request and the appropriate opinions from all institutions and organizations have been completed, and the license request is in accordance with the law within the scope of the current plan, plan provisions and relevant legislation."
"As it is reflected in the public opinion, no personnel was pressured, the relevant company was not favored, a license was not issued in just four days, with the zoning application and preliminary examinations, about one year, from the date of application for the pre-approval of the license, by asking for opinions again from all relevant institutions and organizations and by project control." The deficiencies were corrected and the license arrangement process was started after about 6 months.
"The directors and staff of the Directorate of Reconstruction and Urbanization of our Municipality serve our people with a sense of duty in all their work and transactions, in accordance with the principles of equality, transparency and ethical rules, in line with the Municipality No. 5393 and the Zoning Law No. 3194, the relevant legislation, the plans in force and and our transactions are periodically audited by the auditors and inspectors of the relevant institutions and the results are shared with the public.
"There is an application that has been made in accordance with the law. We think that the license application is legal. We have no legal justification for rejecting this application. We have already made these correspondence with all institutions. There are claims about the property. We have been corresponded with the Land Registry Office. "It was reported that there were no problems with it. Decisions were taken by the conservation boards, and the license was issued as a result of these decisions. If we had not signed the license, it would have gone and obtained it from the Ministry of Environment and Urbanization. Afterwards, an investigation would have been launched regarding misconduct."
"Ilknur Ülküm Seferoğlu stated that they made a very detailed examination when the license application was made.
TAGS;