Gümüşlük Tarihçe; Myndos; Gümüşlük; Bodrum
KRAL YOLU

Tavşan Adası

Gümüşlük | Myndos | Tavşan Adası

TAVŞAN ADASI

Tavşan Adası

Tavşan Adası

Asar Adası

Paylaş

Myndos antik kenti bugünkü Gümüşlük beldesinin yanındaki Bozdağı üzerine kurulmuş.

Tarih öncesi çağlara dayanan ilk kültürünü Lelegler oluşturur. Deniz ticaretini ellerinde tutan bu savaşçı ulus Myndos´a yerleşmiştir. Yani, Myndos antik kentinin ilk sakinleri Leleglerdir.

tavsan adasi 1

Tavşan Adası, Gümüşlük - Fotoğraf: Yalçın Çakır

Myndos, Leleglerden sonra Dorlar, daha sonra Persler, M.Ö. 3. y.y.da da Karyalıların egemenliğine girmiştir. O dönem Pers Krallığı'na bağlı bir satraplık olan Karia satraplığı sınırları içindedir. Satraplık bugünkü anlamıyla valiliktir.

Mausolos (Maussollos) (M.Ö. 352-353) (Yunanca: Μαύσωλος veya Μαύσσωλλος), Güneybatı Anadolu'daki Karya bölgesinin Pers satrapıdır. Yani Pers Krallığı'nın bölgedeki valisidir. Pers hükümdarına bağlı olmakla birlikte daha çok bağımsız bir kral gibi hareket etmiştir.

Pers strapı Mausolos

Kaynak: İnternet - Mausolos

Efsanelere göre Mausolos sevgilisi ile muhteşem gün batımlarını izlemek üzere o zamanki adıyla Asar Adası, şimdiki adıyla Tavşan Adası'na sahilden yürüyerek ulaşılabilen Kral Yolu'nu yaptırmıştı.

Ancak bazı tarihçilere göre, şimdilerde üzerinden yürüyerek adaya ulaşabildiğimiz yol aslında yol değil dalgakırandı. Ve tarih içinde yaşanan depremlerle Ege'nin sularına gömülen asıl antik Myndos kentinin kalıntılarıydı.

Gümüşlük Brands

Myndos Kentinin kalıntıları geçen yüzyıllardaki büyük depremlerin sonucunda kısmen su altında kısmen de toprak altında kalmıştır. Bu nedenle antik Myndos Kenti ''Batık Şehir'' olarak da anılır.

Koyun girişindeki Tavşan Adası'na (Asar Adası) Batık Şehrin taşları üzerinden yürüyerek geçilebilir.

Aşağıdaki Myndos Antik Kent Haritası'nda 18 numara ile işaretlenen yer Asar Adası ya da günümüzdeki adıyla Tavşan Adası'dır.

Myndos antik kent haritası

Kaynak: İnternet - Myndvs - Myndos antik kenti haritası

150 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindeki tarihi Kral Yolu, Gümüşlük sahilinde yer alan Fenerci ve Siesta restoranlarının hemen önünden başlar. Zaman zaman diz seviyesine kadar yükselen mavi bayraklı denizden yürüyerek ada kıyılarına ulaşabilirsiniz.

Peki ama adı neden Tavşan Adası. Üzerinde tavşanlar yaşadığı için bu ismi almıştır. Ama tavşanların nereden, ne zaman, kimler tarafından getirildiği, bırakıldığı ise bilinmemektedir.

tavsan adasi 2

Tavşan Adası, Gümüşlük - Fotoğraf: Yalçın Çakır

Adada yapılan kazı çalışmaları sonucunda kilise, kiliseye ait depo ve sarnıçlar, kral yolu ve MS 3’üncü Yüzyılda Hıristiyanlığı yaymaya çalışan ilk önder din adamları ve yakınlarının katledikten sonra gömüldüğü mezarlar, din adamlarının kafatasları, kafataslarına çakılan çiviler, MÖ 5’inci Yüzyıl ile MS 3’üncü Yüzyıl dönemleri arasındaki tapınağa ait sütunlar ve kilisede üst düzey görevli din adamlarının yaşadığı evler ortaya çıkartıldı.

TAVŞAN ADASI EYLEMİ

Aşağıdaki metin Hürriyet Gazetesi'nden alıntılanmıştır.

(Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)14.10.2016 - 16:52)

Orijinal haber kaynağı için TIKLAYIN

Tavşan Adası'nda yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. Prof. Dr. Mustafa Şahin’in görevden alınmasıyla sona gelinen kazı çalışmaları 2 yıl önce durdu.

Ada, ziyarete kapatıldı. Gümüşlük Forumu, Gümüşlük Çevre Koruma ve Yaşatma Derneği ile Bodrum Kent Konseyi üyesi 150 kişilik bir grup, bugün öğle saatlerinde, Gümüşlük sahilinde toplandı. Sığ suda ada ile kıyı arasında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturan grup, daha sonra Tavşan Adası’na geçti. Adada yaklaşık yarım saat kalan eylemcileri, müze görevlileri kapalı alana girmemesi için uyardı; jandarmanın da güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Kazı çalışmalarında sona gelindiğini, eserler ve tarihi mekanlar arasında ahşaptan yürüyüş yollarının yapılmasını beklerken adadaki faaliyetlerin bitirildiğini söyleyen Gümüşlük Forumu Sözcüsü İbrahim Hakkı Zırh, "Bu da sadece 150 bin lirayla çözülebilecek bir sorun iken hem ödenek ayrılmaması hem de güzelim tarihi adanın ziyarete kapatılmasına anlam veremiyoruz. Adanın turizme açılması, Bodrum ve Gümüşlük için büyük bir kazançtır. Bu konuda yetkilileri uyarmak ve durumunun önemini anlatmak için bu eylemi düzenledik. Umarım bakanlıktakiler sesimizi duyar ve önümüzdeki yıl ada turizm sezonuna kazandırılır" dedi.

’BAKANLIK HALLETMEZSE BELEDİYELER YAPAR’

Yılda yaklaşık 200 bin kişinin adayı ziyaret ettiğini belirten Bodrum Kent Konseyi Üyesi Mehmet Çilsal ise "Burada eğer kasıt yoksa çok şaşarım. Bu kadar düşük bir rakam için, binlerce yıllık tarihi mekanın kapalı kalması anlaşılabilir gibi değil. Eğer bakanlık bu bütçeyi ayırmazsa, kent konseyi olarak, Bodrum ve Muğla Büyükşehir belediyelerinin tarih ve kültür çalışmaları için ayrılan 633 bin lira bütçesinden pay aktarılarak yürüyüş yollarının bir an önce yapılmasını ve adanın turizme kazandırılmasını sağlayacağız. 150 bin lira için tarihi bir mekanın kapalı kalması hepimizin ayıbı" dedi.

Yaklaşık 1 saat süren eylem ve açıklamaların ardından grup sessizce dağıldı. Eylemi Gümüşlük’te bulunan az sayıdaki yabancılarda ilgiyle izledi.

HARİTA

Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz.

VİDEO


Diğer videoları izlemek isterseniz TIKLAYIN