Fiyat performans değerlendirmesi Nazmi Döner Gümüşlük Sahil
DÖNER ROTALARI; Gümüşlük sahilinde yer alan Nazmi Döner'i bilenler bilir. Ben biraz da bilmeyenler ya da biliip de hiç uğramamış olanlar için anlatacağım Nazmi Döner'i. Soğanlı, soğansız, lavaş, dürüm, ekmek arası, tombik, tabakta et döner satılır burada. Nazmi Döner sadece yaz aylarında açık. Aslında Eylül ve Ekim aylarında da havalar güzelse bazen hafta sonları da açık olabiliyor. Ama özünde yazlık bir mekan. Ve sadece et döner satılan bir mekan.
Aslında Gümüşlük'te "sadece" döner satan topu topu bir kaç mekan var. Araştırmalarda denk gelmediğim ya da gözümden kaçanlar olmuş mudur? Olabilir. Aşağıdaki "Gümüşlük Dönerciler" yazan bağlantıyı kontrol edin lütfen. Sizin işletmeniz eksikse "Rehbere işyeri ekleyin" bağlantısından ücretsiz olarak işyerinizi ekletin.
Ya da Gümüşlüğü gezerken denk geldiğiniz, dönerini yediğiniz bir mekan varsa ve Gümüşlük Rehber'de yoksa lütfen aşağıdaki "Rehbere işyeri ekleyin" bağlantısından Gümüşlük Rehber'e ekletin.
Gümüşlük Rehberi'nin oluşturulmasındaki amaç daha iyi ve kaliteli bir Gümüşlükte yaşamak ve sürdürülebilir kaliteyi yakalamak... Hepsinden de önemlisi giderek gelişen bu şirin beldenin kalıcı, doğru bir rehberini oluşturarak esnafa da, beldemizin kalkınmasına da katkı sağlamak.
Gurme Abi olarak benim yaptığımsa, mekan kalitesi, temizlik, lezzet, yöresel tatlar, fiyat/kalite ilişkisi, konuklara yaklaşım, çeşitlilik, farklılık dahil pek çok kriteri ele alarak puanlamalar yapmak. Yani misafirlerimize ve konuklarımıza yol göstermek. Ve tabii ki Gümüşlük Rehberi olarak markalaşmak.
Bu yazımda aslında restaurant olup menüsünde değişik gıdaların yanında döner de satanları da değil de sadece döner satan mekanlardan Nazmi Döner'i ele alacağım. Sırasıyla, vaktim yettikce de tüm mekanları gezip tek tek yazacağım. Gezdiğim, yemeklerini tattığım mekanlar sırada. Tek tek hepsini anlatacağım. Yanlışları da, doğruları da tek tek sayacağım ki Gümüşlüğün giderek artan kalitesi ve değerine katkım olsun. İyiler kalsın, kötüler kalksın. Yaşın yanında kuru da yanmasın. Bir mekanın yaptığı yanlış benzer diğer mekanların marka değerini, itibarını kirletmesin, zedelemesin.
Halkın sağlığıyla oynayanlar, konuklarını bir gecelik yolunacak kaz gibi görenler, yaldızlı, caf caflı, gösterişli menüleriyle masaya koydukları arasında fark olanlar ortaya çıksın. Doğrularla yanlışlar ayrılsın, ayıklansın. Hakkeden hakkettiği değeri alsın, görsün. Hak etmeyen de kapansın, gitsin. Yerine iyisi, güzeli, kalitelisi gelsin. Asıl önemlisi Gümüşlük markası Türkiye'nin parlayan yıldızları arasında yükselip, dünya markaları arasında hak ettiği yeri bulsun.
Nazmi Döner'e nasıl gelinir?
Hadi bakalım şimdi hep birlikte Nazmi Döner'e gideceğiz. Peki ama nasıl gideceğiz. Bilmeyenler için önce yol tarifi.
Nazmi Döner'e nasıl gideriz. Efendim öncelikle benim önerim ve tercihim bisiklet ama herkes binmiyor ya da binemiyor. Tabii ki ilkin Gümüşlüğe ulaşmanız gerekiyor. Gümüşlüğe özel araçlarınız ya da toplu taşıma araçlarıyla gelebilirsiniz. Özel aracınızla gelecekseniz yapmanız gereken tek şey Gümüşlük sahil tabelalarını takip etmek. Sahile yaklaşınca karşınıza belediye otoparkı (aynı zamanda dolmuş, minibüs durakları) çıkacak.
Gümüşlük Belediye Otoparkı - Fotoğraf Yalçın Çakır - 2017 Aralık
Aracınızı buradaki ücretli otoparka bırakabilirsiniz. Ardından yürüyerek (1.5 dakika) sahile iniyoruz ve sola dönüp 50 metre kadar ilerleyince Nazmi Döner karşımızda.
Peki toplu taşıma araçlarıyla nasıl geliriz bu güzel mekana?
Toplu taşıma araçlarıyla geleceklere ilk tavsiyem şoför yönündeki cam kenarını kapın. Mükemmel manzaralar eşliğinde bir yolculuk sizi bekliyor. Bodrum'dan gelmek isteyenler Bodrum otogarından, Turgutreis'den gelecekler de Turgutreis otogarından Gümüşlük minübüslerine ya da belediye otobüsüne binecekler. Ve yukardaki fotoğrafta da görülen dolmuş son durağında (Gümüşlük) inecekler.
HARİTA
Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz.
Gerçek et döner
Gümüşlük sahilinde en eski mekanlardan olan Nazmi Restaurant'ın hemen de bitişiğinde yer alan minik, şirin bir mekan Nazmi Döner. Dediğim gibi sadece et döner satıyorlar. Hem de öyle kıymadan değil gerçek et döner bu. Ve de gerçekten "Yaprak döner..." Tadınca anlayacaksınız zaten. Bir de döner ustası var ki ünü İstanbul'da da bilinir. Adını yazmamıştım ama iznini aldım açıklayayım; Uğur Köselioğlu...
Gümüşlük Nazmi Döner - Fotoğraf: Yalçın Çakır - Aralık 2017
İsterseniz önce çok özet olarak iyi döner nasıl yapılır, nasıl anlaşılır konusuna da değineyim ki neden sık sık, "kıymadan değil, etten" dediğimi anlayın...
Dönerin iyisi nasıl yapılır?
. Et karışımı: Dönerde %75 dana but (Bifteklik kısmı), %20 kuzu eti (Döş kısmı), %5 kuyruk yağı kullanılmalıdır.
. Marinesi: Tamamen doğal ve organik ürünlerle marine edilmeli. Marine formülü şeften şefe değişiyor. Bazı şefler marine formülüne baharatlar, süt ve yoğurt da katarken bazıları meyve kurularını bile tercih edebiliyor. Ama asla soya bulyon (Soya Kıyması), Monosodyum Glutamat (MSG) yani halk arasındaki adıyla Çin tuzu vs katkı malzemeleri kullanmamalı.
. Marine Süresi: Etler şişe dizilmeden önce uygun sıcaklık ve hijyen ortamda en az 12 saat marine karşımında bekletilmeli.
. Et seçimi: Markalamış firmalar kendi hayvalarını kendi çiftliklerinde yetiştiriyor. Ya da özel besi çitfliklerinde takip altındaki hayvanları tercih ediyorlar. Örneğin çok ünlü bir et lokantası zinciri dönerlerinde kendi besi çiftliğinde yetişen süt kekik danası ve kekik kuzularını kullanıyor.
. Pişirme: İdeali meşe odunu ateşinde pişenidir. Ama asıl önemlisi etin kurutulmamasıdır. Et pişerken kendi suyunu içinde tutarsa döner daha lezzetli olur. Dönerin sert olmaması için et pembeliğini kaybetmeye başlayınca kesilmeye başlanmalıdır. Döner, ateşe yaklaşık 10-15 santim mesafede takılı olmalıdır. Yavaş yavaş döndürülerek eşit miktarda pişirilmelidir.
. Kesim: Tamamen ustalık işidir. İyi döner ustası da burada ortaya çıkar. Yaprak Döner tanımı ince kesiminden gelmektedir. Değerlisi de budur.
Döner hakkında daha bilimsel verileri okumak ve görmek isterseniz (Kaynakca: TÜRK MUTFAĞI’NIN GELENEKSEL YİYECEĞİ: DÖNER KEBAP - CEBİRBAY, M. A.-AKTAŞ, N. - TÜRKİYE/ТУРЦИЯ) lütfen bu bağlantıya → TIKLAYIN.
3 masa, 3 sehpa, 1 bar türü masa
Biz şimdi dönelim Nazmi Döner'e...
Nazmi Döner bir açık hava mekanı. Dükkanın hemen önüne ve yanına yerleştirilen sevimli tahta 3 masa ile 3 sahpadan yararlanarak oturarak yiyebilirsiniz dönerinizi. Ya da Nazmi Restaurant'a komşu duvara monte edilmiş bar türü yere oturarak da yiyebilirsinizet dönerinizi. İsterseniz paket yaptırıp yanınıza da alabilirsiniz. Özellikle Gümüşlük Halk Plajı'nı kullananlara tavsiyemdir. Paket döner ve içeceğinizi alıp kurulun şezlonga, Nazmi Döner'den 20 TL'ye alacağınız et döner ve içecekle karnınızı doyurun.
Şefimiz nasıl biri?
Genç, samimi, az konuşan ama çok çalışan döner ustası dönerin de gerçekten ustası. İznini almadığım için adını yazamamıştım. Şimdi açıklıyorum; Uğur Köselioğlu. Bu genç, çalışkan döner ustamız yazları Gümüşlük Nazmi Döner'de kışları da İstanbul'un çok ünlü bir et lokantasında çalışıyor.
Döner ustası demişken, zordur döner ustalığı. Yazın herkes mayo, bikinileriyle tiril tiril gezerken o kavurucu sıcağın altında, döner ateşinin karşısında bir anlamda döner gibi pişe pişe geliştirir ustalığını. Yani gerçek alınteriyle kazanılan paradır döner ustasının evine götürdüğü yevmiyesi...
Uğur usta hoş geldin. 2018 yazında da bol bol tadacağız et dönerini. Yeniden aramızda olmana sevindim. Ellerine, emeğine sağlık. Yine uğradım mekana (Haziran 2018) yine keyifle tükettim et dönerini. Parasını öderken de şaşırdım. Zam yapmamış Nazmi Döner, geçen yılki (2017) fiyattan satıyor. Helal valla...
Gümüşlük Nazmi Döner - Fotoğraf: Yalçın Çakır - Aralık 2017
Tek eleştirim ocağa
Maalesef tüpgaz ateşinde pişiyor döneriniz, Nazmi Döner'de. Yani meşe odunu kömürü ocağı değil. Keşke olsaydı ama değil. Döner eti hazır şişte geliyor. Özellikle 3 kez erkenden gidip gözlemledim. Kıymadan mı, etten mi? Temiz mi değil mi? Nasıl sarılmış da getirillmiş. Hijyene önem veriyorlar mı?
Temiz mi değil mi?
Evet temiz, tertemiz bir mekan Nazmi Döner. Artık sayıları giderek artan şişe dizilmiş etlerden oluşan hazır döner fabrikalarından birinden geliyor etler. Ünlü bir marka ve bugüne kadar kulağıma o üretici hakkında en küçük biir şikayet gelmedi. İnternette şikayet ve yorum sitelerinde de araştırdım olumsuz bir görüşe rastlamadım. Zaten önemli olan benim damak tadım. O tadı da beğendim.
Nasıl sarılmış da getirilmiş?
Soğutmalı araçtan çıkartılırken üzerinin özenle yağlı kağıtlarla sarılmış olması önemli. Bu dönerde özenle paketlenmiş. Taşırken, kimsenin eli etlere değmiyor. Bu anlamda toza ve dış etkenlere karşı da muhafazalı. Zaten az önce överek bahsettiğim genç döner ustası Uğur Köselioğlu çok titiz. Dikkat ettim müşteri yokken bile oturmuyor elde bez masaları siliyor. Dükkanın içini düzenliyor. İçerde (dükkanın içi) hiç sinek yok. Havalandırması da iyi.
Kıymadan mı, etten mi?
Etten. Hem de sertifikalı dana ve kuzu etinden. Bu nedenle de biraz pahalı. Ama biraz. Döner piyasasını bilenler bilir. Bir dana, kuzu etinden marine edildikten sonra yaprak yaprak dizilen etlerden sarılır döner. Bir de ne idüğü belirsiz kırma, sıyırma, kıymık, kafa, kelle, paça etlerden çekilip hazırlanan içine soya kıyması da dayanmış garip karşımdan hazırlanan dönerler... Basarlar soğanı ve baharatı ne yediğinizi anlamadan yutarsınız 5 liralık döneri. E ne demişler, "Ucuz etin yahnisi..." misali. Yani Nazmi Döner'de döner yedikten sonra mideniz ekşimiyor ama bir alışırsanız ve de spor alışkanlığınız yoksa alacağınız kilolar yüzünüzü ekşitiyor :))
Hijyene önem veriyorlar mı?
Evet veriyorlar. Dükkan da temiz, servis tabakları da (plastik ama olsun. Ye at türü tabaklardan). Zaten küçücük bir mekan. Saklısı, gizlisi yok. Herşey ortada, gözünüzün önünde. Yani mutfakta saklayacak birşeyleri yok. Üstelik bu yaz başı tadilat geçirdi döner tezgahı öne alındı. İçerisi biraz daha ferahladı.
Döner keyfi kaça?
Ekim 2017'de güneşli bir pazar günü dükkan kış tatiline girmeden önce döner 15 TL idi. Yanında bir de içecek alırsanız 20 TL'ye mis gibi doyuyordunuz. Üstelik turşu seviyorsanız cücük biberler de masaya servis ediliyor. Şimdi şaşırmayın 2018 Haziran ayı, Nazmi Döner sezonu açtı ve fiyatlarda zam yok..
İkinci eleştirim ödeme şekline
İkinci eleştirimse ödeme yönteminde kredi kartı olmaması. Maalesef Nazmi Döner'de kredi kartı geçmiyor. (Belki 2018'de değişir, kim bilir!..) Ama durum değişmezse siz Gümüşlüğe gelince bankamatiklerden bir miktar nakit çekin.
Gümüşlük'te bankamatikler nerede? → TIKLAYIN.
Yeni eleman eklenmiş
Nazmi Döner'de yemeğiniz bitince mutlaka kolonyalı mendil, peçete ve güler yüzle uğurlama da ekstraları. Bu sene (2018) bir de yardımcı eleman eklenmiş kadroya. Servisi o yapıyor. Müşteriye karşı ilgili, güler yüzlü... İyi olmuş. Yaz aylarında tek eleman sorun oluyordu. Afferim Nazmi Döner'e...
Bir not: Nazmi Döner'de ekmek arası, tombik denilen yuvarlak pofuduk ekmek arası, lavaşta (dürüm gibi) ve tabakta servis var. Size tavsiyem özellikle soğanlı olmasını isteyin. Çünkü döner ustamız Uğur Köselioğlu soğanları bir güzel terbiye edilmiş olarak maydonoz parçalarıyla katıyor etin arasına ki parmaklarınızı yemeyin. Aman dikkat...Yazarın notu - Gurme Abi
VİDEO
Gümüşlük sahili - Video; Yalçın Çakır - 2017 Aralık
Eksikler neler?
. Dönerin odun ateşinde pişmemesi
. Mekanın küçüklüğü, oturacak yerin azlığı (Yaz aylarında ciddi sorun)
. Kredi kartı geçmemesi.
FİYAT/ KALİTE
Personel, temizlik, ortam, lezzet, fiyatlar kazandırdı. Ocağın odunlu olmaması, mekanın küçüklüğü, kredi kartı geçmemesi kaybettirdi.