Hayatın İçinden Haberler 1
HABER

Deniz salyası Ege'ye ilerliyor

Genel | Haber | News


HAYATIN İÇİNDEN HABERLER

Müsilaj Ege Denizi'ne akmaya başladı

Tehlike var mı? Son durum nedir?

Gümüşlük Haber Ajansı (GHA) - 07.06.2021 - Deniz salyası Ege'ye akıyor

Marmara Denizini saran deniz salyası, Ege Denizi'ne doğru akmaya başladı. Tehlike var mı? Ege sahilleri risk altında mı?

Marmara Denizi’nde oluşan, denizin dibini ve yüzeyini kaplayan ve denizlerimizdeki yaşamı öldürdüğü iddia edilen deniz salyası artarak çoğalmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Marmara Denizi’nde temizliği için çalışma başlatılan deniz salyasının, Ege Denizi'ne doğru kaymaya başladığı belirtildi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, Cumhuriyet'de yer alan habere göre şunları söyledi:

"Bu müsilajın üç sebebi var. Su sıcaklığı, güneş ışınları, akıntı hareketleri gibi çevresel faktörler, bitkisel organizmaların varlığı ile evsel ve endüstriyel atıkların denizlere akıtılması. Bu üç faktör bir araya gelince aşırı alg çoğalması olayı ile karşılaşıyoruz. Bu sebeplerden sadece biri üzerinde insanlık etkili. O da denizlere arıtılmadan atık suların verilmesi. Sularımızı iyi arıtabilirsek bu olayı engelleriz. Türkiye denizleri birbiriyle bağlantılı ve etkileşim halinde. Sular birbirine karışıyor. Denizlerimizde sirkülasyon var. Bu olay Ege'ye gelebilir mi, gelme ihtimali var. Ancak yayılarak Ege'yi komple saracak demek doğru değil. Suları arıtabildiğimiz sürece Ege'nin sahil kesimlerinde şu an için ciddi bir sıkıntı görünmüyor."

Uzaydan Türkiye

Uzaydan Türkiye - Arşiv - GHA

Deniz salyası (Müsilaj) nedir?

Müsilaj

Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan, fitoplankton olarak adlandırılan bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapı. Müsilajın oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi, kirlilik vb. birçok farklı etken var. İşin özü, sanayileşme ve tüketim toplumu olma yolunda atılan adımlarla demngesini tamamen bozduğumuz, kirlettiğimiz, yok ettiğimiz doğada oluşan olgulardan birisidir müsilaj.

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Bu mikroorganizmalardan biri, müsilajı hareketleri için kullanan protistlerdir. Hareketlerinin yönü her zaman müsilaj salgısının tersidir. Polar bir glikoprotein ve bir ekzopolisakkarittir. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi

ETKİNLİK TABLOSU

Muğla ili ve ilçelerindeki tüm etkinliklere ulaşmak için lütfen  →  burayı tıklayın.

TAGS;

Prof. Dr. Uğur Sunlu

Müsilaj nedir?

Hayatın içinden haberler