Muğla Haberleri
HABER

'Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma' mitingi

Muğla | Haber | News

Milas'ta ‘Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma’ mitingi

Yalçın Çakır videoları


Gümüşlük Haber Ajansı (GHA) - 17 Nisan 2022 - 'Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma' mitingi

Milas'ta ‘Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma’ mitingi düzenlendi. Mitinge katılım yüksek oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' ile zeytinlik alanlarda maden arama faaliyetlerine olanak tanınmasını protesto amacıyla Milas Kent Konseyi tarafından ‘Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma’ mitingi düzenlendi.

Miting katılımcıları, “Akbelen ormanını vermeyeceğiz”, “Zeytin hayattır, hayatıma dokunma” slogan ve pankartları eşliğinde yürüyerek miting alanına geldi. Mitingine Bodrum, Yatağan, Muğla, Marmaris, Aydın, Denizli ve İzmir’den çevreci gruplar ile STK, DKÖ'ler, siyasi partiler, platformlar da katıldı. Katılımcı örgütlerin temsilcileri konuşmalar yaptı, müzik dinletileri sunuldu.

'Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma' mitingi 2

'Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma' mitingi

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat'ın konuşması sırasında Deştin Çevre Platformu ile bazı çevreci gruplar Milas Lagün projesine inşaat ruhsatı verilmesine tepki göstererek kürsüye sırtını döndü.

SES Muğla şubesi Eş Başkanı ve Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar, "Bu yönetmelik ile Zeytin sahalarının madencilik faaliyeti için kaldırılmasının önü açılmış ve zeytinciliğin idam fermanı imzalanmıştır" dedi.

Üçpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bugün de yine benzer bir mücadele amacıyla, gasp edilmiş yaşam hakkımızı savunmak ve geri almak için buradayız. Bilindiği gibi 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik adı altında söylenenler şöyle özetlenebilir; ‘Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri için zeytinlik alanlar sökülebilir veya taşınabilir’. Bu yönetmelik ile Zeytin sahalarının madencilik faaliyeti için kaldırılmasının önü açılmış ve zeytinciliğin idam fermanı imzalanmıştır.

'Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma' mitingi 3

'Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma' mitingi

Oysaki 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Tarım Kanunu kapsamında hazırladığı ve 1939 yılında hayata geçen ve ‘Zeytin Kanunu’ olarak bilinen 3573 sayılı Kanun hala yürürlüktedir ve şöyle demektedir: ‘Zeytin sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.’ Ayrıca yine aynı kanunda zeytin ağaçlarının kesilmesi ve sökülmesinin ceza gerektiren suç olduğundan söz edilmektedir."

One click all Mugla

ENGLISH

'Olive is Life, Don't Touch My Life' rally

The 'Olive is Life, Don't Touch My Life' rally was organized by Milas City Council. Attendance at the rally was high.

A 'Olive is Life, Don't Touch My Life' rally was held by the Milas City Council to protest the Ministry of Energy and Natural Resources' "Regulation on Amending the Mining Regulation" published in the Official Gazette, in order to protest the possibility of mineral exploration activities in olive groves.

The rally participants came to the rally area on foot, accompanied by slogans and banners "We will not give up the Akbelen forest", "Olive is life, do not touch my life". Environmental groups and NGOs from Bodrum, Yatağan, Muğla, Marmaris, Aydın, Denizli and İzmir also supported the rally.

Caglayan Üçpınar, Co-Chair of the SES Muğla branch and Chairman of the Milas City Council, said, "With this regulation, the way for the removal of olive fields for mining activities has been paved and the death warrant for olive cultivation has been signed."

'Olive is Life, Don't Touch My Life' rally

'Olive is Life, Don't Touch My Life' rally

Üçpınar continued his speech as follows;

"Today, we are here to defend and take back our usurped right to life with the aim of a similar struggle. As it is known, the regulation published in the Official Gazette dated March 1, 2022 and numbered 31765, and the Regulation on the Amendment of the Mining Regulation from the Ministry of Energy and Natural Resources. What was said under can be summarized as follows: 'Olive groves can be removed or moved for mining activities carried out to meet the electricity needs of the country.' With this regulation, olive groves were cleared for mining activities and the death warrant for olive cultivation was signed.

However, the Law No. 3573, known as the 'Olive Law', which was prepared in 1925 by Mustafa Kemal Atatürk within the scope of the Agricultural Law and came into effect in 1939, is still in force and states: A facility that leaves chemical wastes, produces dust and smoke that will prevent its generative development cannot be built or operated.

'Olive is Life, Don't Touch My Life' rally 2

'Olive is Life, Don't Touch My Life' rally

Gumusluk Brands

MUĞLA LOCAL NEWS SON DAKİKA HABERLERİ

Muğla ve ilçelerinde yaşanan tüm sıcak gelişmeler, son dakika haberleri için  →  BURAYA TIKLAYIN

TAGS;

Milas zeytin mitingi

'Zeytin Hayattır, Hayatıma Dokunma' mitingi

Muğla haberleri