Acı Ot (Sarmaşık) Kavurması
Sarmaşık otu ya da acı ot... Ege bölgesinde yabani (doğal) olarak yetişen ve Şubat ayında çıkıp Mayıs ayında kütükleşen yumrusuyla bilinen bir bitkidir. Bazı kaynaklarca Tilkişen, Yabani Kuşkonmaz olarak da adlandırılan otlarla Sarmaşık Otu'nun aynı otlar olduğu yazılır. Ama farklı otlardır.
İlk defa yiyenlere acı geldiği için halk arasında Acı Ot diye de anılır. Ben ilk yediğimde daldan yeni düşmüş, işlenmemiş zeytinin acılığını (lezzetini) hissettim. Yani öyle Urfa Biberi gibi acı olduğunu sanmayın. Biraz ekşimsi ama lezzetli bir ottur, Sarmaşık Otu.
Sarmaşık Otu denmesinin nedeni ise ilginçtir. Kökü patatese benzeyen yumrulu bir ottur. Toplanmadığı takdirde Mayıs ayı gibi yumru kısmı kütükleşir ve bitkinin uzayan kısmı sarmaşık gibi çevresindeki biitkilere sarılarak uzar, yaşar.
Doğada bulmak isterseniz çoğunlukla böğürtlen çalılıklarının dibinde şubat-mart-nisan aylarında mevsimsel olarak yeşeren yabani bir bitkidir.
Ama ısrarla söylüyorum eğer uzmanı değilseniz sakın bilmediğiniz otları toplamaya ve yemeye kalkmayın.
Doğadaki pek çok ot ve bitki gibi yararları vardır. Tansiyon, kolestrol ve üreyi düşürme, iştah açma, hazmı kolaylaştırma gibi pek çok özelliği olduğu da iddia edilir.
Sonuç olarak iyi bir mezedir. Aynı zamanda iyi de bir kahvatılıktır. Keyifle yenilebilir. Sarmaşık Otu Kavurması daha çok yumurtalı çeşidiyle bilinir. Size de tavsiyemdir. Her Çarşamba günü kurulan Gümüşlük Pazarı'na yolunuz düşerse ve mevsimiyse mutlaka Sarmaşık Otu alın ve pişirin.
Özellikle kendi bahçelerindeki, bostanlarındaki ürünleri satan köylü amca ve teyzelerin tezgahlarını doyasıya gezin. Neler var neler :)) Üstelik alacağınız otun, sebzenin nasıl pişirileceğini, hazırlanacağını bilmiyorsanız sorun. Gümüşlük insanının o pırıl pırıl yüreği ve kendine has şiveli diliyle hiç sıkılmadan özene özene anlatıyorlar.
Tıkla → Gümüşlük Pazarı
Sarmaşık Otu'nu pişirirken metal çatal, kaşık ya da kepce kullanmayın. Mutlaka tahta kaşık kullanın. Yemeğinizin tuzunu da pişirirken değil de piştikten sonra katın. Nedeni büyüklerimizin tecrübelerinde saklı. Metal malzemelerin kullanılmasının ve tuzun erken katılmasının Sarmaşık Otu'nun acısının çok fazla miktarda yemeğin tadına karışmasına sebep olduğunu söylüyorlar.Yalçın Çakır - İpucu 1
Bu yazımda sizlere Ege ve dolayısıyla Gümüşlük mutfağının olmazsa olmazlarından Sarmaşık Otu (Acı Ot) Kavurmasının hazırlanışını anlatacağım. İsterseniz başlayalım.
MALZEMELER
1 veya 2 bağ Acı Ot (Sarmaşık Otu)
Yarım çay bardağı zeytintağı (Gümüşlük'ten)
1 adet kuru soğan (Kuru soğan yerine taze soğan tercih eden ahcılarımız da var)
100 gram kadar çökelek (İsteğe bağlı)
3 adet yumurta (Kişi sayısına göre miktarları artırabilirsiniz)
Yarım çay kaşığı tuz (Mümkünse kaya tuzu)
Karabiber
HAZIRLANIŞI
Şoklama ve saklama... Otların rengini kaybetmemesi için önce bol tuzlu suda kaynatın. Ardından otları buzlu suya alıp bekletin ve sonrasında bol suyla yıkayın. Süzüp havlu kağıtla suyunu alın. Bu yöntemle hazırlayacağınız otları buzluk poşetlerine koyup derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.Yalçın Çakır - İpucu 2
1Bu tarif çok ilginç olacak. Siz de benim kadar keyif alacaksınız sanırım. Çünkü tam anlamıyla el emeği ve denemesi gerekiyor. Sarmaşık otlarını bağından çıkartın ve bol suda iyice yıkayın. Sarmaşıkları havlu kağıda koyup suyunun çekilmesini bekleyin.
2 Sarmaşık otlarını tek tek elinize alıp sap kısmından 3-4 santim kadar kıvırarak kırın. Taa ki sapın yumuşak kısmına gelene kadar sapı kırmaya devam edin. Bitti mi. Oldu işte. Bu nedenle söyledim el emeği ve denemesi diye. Şimdi tüm sarmaşıkları tek tek böyle ayıklayın.
3Ayıklama bitince yumuşak kısımları bir kez daha bol suda yıkayıp suyunun çekilmesi için süzgeçte silkeleyin ve havlu kağıt üzerinde suyunun çekilmesini bekleyin. Tamam şimdi pişirme aşamasına geçeceğiz. Bu arada ayıkladığımız sapları da atacağız.
4Ayıkladığımız ve yıkadığımız sarmaşık otlarını doğrayacağız. Kimileri bıçakla doğramayın acı oluyor der ama ben denedim elle de kopartsanız bıçakla da doğrasanız acılığı yine de çıkıyor ortaya. Bu nednele sarmaşıkları bıçakla minik minik doğrayın. 2 - 3 santim aralıklarla kesin..
51 adet soğanı küp küp doğrayalım. Ve yarım çay bardağı Gümüşlük zeytinyağını pişirme kabımıza döküp ısıtalım. Soğanları sararıncaya kadar kavuralım. Üzerine doğradığımız Sarmaşık Otlarını katalım. Tahta kaşıkla karıştırmaya ve kavurmaya devam edelim. Pişirme kabımızın kapağını kapatalım ki suyu içinde kalsın. Şimdi kısık ateşte yaklaşık 3 - 4 dakika pişirmeye bırakalım..
6Yumurtaları ve çok az karabiberi ekleyip tahta kaşıkla karıştırmaya devam edelim. İsteğe bağlı olarak Çökelek de ekleyebilirsiniz. Çok güzel bir lezzet katıyor. Yumurtalar da pişene kadar karıştırmayı sürdürelim. İşte bu kadar. Sıcak ya da ılık servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yalçın Çakır
Lütfen DİKKAT
- Fotografları klavyenizdeki tuşlarını kullanarak değiştirebilirsiniz.
- TIKLA YASA METNİİzinsiz Kullanılamaz
- Lisanslı İçerik
- İzin / Temin:Lütfen iletişime geçin
- Paylaşın:Tweet