• Zeytinyağlı Bamya 1
  • Zeytinyağlı Bamya 2
  • Zeytinyağlı Bamya 3

Zeytinyağlı Bamya

Bamya... Çocukluğumda annem her pişirdiğinde ağzımın içinde bir burukluk ve ekşimsi lezzetin oluştuğu ne diyeyim aslında pek de hoşlanmadığım bir yemekti. Ama annem de ısrarla pişirir ve tabaklar dolusu masaya koyardı. Mutlaka da yanında pilav olurdu. Tabii ki bahsettiğim Zeytinyağlı Bamya yemeği değil, bildiğiniz sıcak, etli Bamya yemeğiydi.


Yıllar geçtiikce Bamya'nın yararlarını öğrendim. Pişirmeyi öğrendim. Lezzetine nasıl lezzet katılacağını öğrendim ve Bamya'yı sevdim. Hem de çok sevdim. Sizlere de tavsiye ederim.

Bamya, ebegümecigiller familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türüdür. Ve bakın besin değerleri ne kadar yüksek;

(Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bamya)
Porsiyon Miktarı: ram
Kalori (kcal) 33
Toplam yağ 0,2 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 7 mg
Potasyum 299 mg
Karbonhidrat 7 g
Diyet Lifi 3,2 g
Şeker 1,5 g
Protein 1,9 g
A Vitamini 716 IU C Vitamini 23 mg
Kalsiyum 82 mg Demir 0,6 mg
D Vitamini 0 IU B6 Vitamini 0,2 mg
B12 vitamini 0 µg Magnezyum 57 mg

 

Bamya ile yapabileceğiniz yemekler hayal gücünüze bağlı. Gerçekten böyle. Turşusunu yapın. Çorbasını pişirin. Etlisi, zeytinyağlısı dahil onlarca tarifi mümkün. Özellikle mezelerde mükemmel... Ama ben burada Zeytinyağlı Bamya'yı Yalçın Abi mutfağıyla anlatacağım. Hadi başlayalım...

MALZEMELER

500 gram Bamya (3 ya da 4 kişilik yemek için)

Bir çay bardağı zeytintağı (Gümüşlük'ten)

1 adet kuru soğan

3 tane domates

Yarım çay bardağı zeytinyağı (Gümüşlük'ten)

Yarım kaşık domates salçası. Gümüşlük Pazarı'ndan ev yapımı.

Yarım kaşık biber salçası. Gümüşlük Pazarı'ndan ev yapımı.

Yarım kaşık Limon suyu. Sıkma.

1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber.

1.5 çay kaşığı tuz.

1 küp (ya da 1/2 çay kaşığı) şeker..

2 su bardağı ılık su

Gümüşlük Fotoğraf Ajansı; Bodrum

HAZIRLANIŞI

Bamyanın tazesi makbuldür ama mevsimi değilse derin dondurucudan çıkartacağınız Bamya'yı da keyifle pişirebilirsiniz. Yeter ki çok kararmış ve büzülmüş olmasın...Yalçın Çakır - İpucu

1Kuru soğan ve domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Domateslerin kabuğunu soymanız çok iyi olacaktır. Soğanları da dilimledikten sonra bir süre az tuzlu suda bekletip yoğurursanız acılığı geçer. Ve kızartması kolay olur. Ayrıca kokusu azalır.

2 Bamyaların temizliği çok önemli. Bir kaba koyup suda bekletin ve mümkünse bir kaç damla sirke katın. Daha sonra iyice çalkalayarak yıkayın. Ardından iyice süzün. Bamyanın yüzeyi tüylüdür bu nedenle iyice yıkanmaları daha sağlıklıdır.

3Bir bıçak yardımıyla bamyaların baş kısımlarını çok derine inmeden keserek atın. Keserken dikkat edin, et kısmına fazla girmeden ve çekirdeklerini ortaya çıkarmadan ayıklamanız önemli. Bunun için ucu sivri keskin bıçak kullanın. Elinize dikkat lütfen...

4Tencerenize zeytinyağını dökün, ısıtın ardından doğradığınız soğanları atın. İyice sararana kadar kavurun. Ardından domates salçanızı ekleyin ve kavurmaya karıştırarak devam edin. İyice karıştırın.. Yaklaşık 10 dakika çok yüksek olmayan ateşte kavurmayı sürdürün. Dikkat edin salça yanmasın. Yani karararak topak topak olmasın.

5Domatesleri küpler halinde (küçük,küçük) doğrayın ve sularıyla birlikte tencereye ekleyin. Karıştırmayı sürdürerek iyice kavrulmalarını bekleyin. Domatesler suyunu koyuverip soğanlarla karışınca tencerenin kapağını kapatın. Bir kaç dakika kaynasın.

6Şimdi en önemli kısmına geldik. Tencereye (kısık ateşte) tuz, sıkma limon suyu ve çok az şeker ekleyin. Karıştırmayı sürdürün. Yaklaşık 5 dakika sonra bamyaları da karışıma ekleyin ve karıştırmayı (yavaşca) sürdürün. Yavaş karıştırın ki bamyalar dağılmasın ve ezilmesin ve erimesin.

7Çaydanlıkta hazırladığınız ılık suyu tencereye dökün. Tüm malzemelerin yaklaşık 3 parmak üstüne gelecek kadar su koyun ve kaynamaya bırakın. Kapak kapalı olsun. Orta ateşte yaklaşık 15 dakika kaynamasını bekleyin. Bu arada zaman zaman karıştırmayı sürdürün. Dikkat edin tencere dibine yapışmasın.

8Ve yemeğimiz pişti. Şimdi 15 dakika dinlendirelim. Sıcak ya da soğuk servis edebilirsiniz. Ama benim tercihim soğuk servistir. Sonuçta zeytinyağlı bir yemek. Eğer soğuk servis edecekseniz üzerine kalan zeytinyağını gezdirerek dökün ve taze kıyılmış dere otu ile servis edin. Bence bir kez daha söylüyorum soğuk servis daha lezzetli ama siz bilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yalçın Çakır

Lütfen DİKKAT

  • Fotografları klavyenizdeki sağ - sol ok tuşu tuşlarını kullanarak değiştirebilirsiniz. 
  • TIKLA YASA METNİİzinsiz Kullanılamaz
  • Creative Commons LisansıLisanslı İçerik
  • İzin / Temin:Lütfen iletişime geçin
  • Paylaşın: