• Şevketi Bostan yahnisi; Kuzu etli Şevketi Bostan Yemeği; Ege mezeleri, ege yemekleri, gümüşlük mutfağı 1
  • Şevketi Bostan yahnisi; Kuzu etli Şevketi Bostan Yemeği; Ege mezeleri, ege yemekleri, gümüşlük mutfağı 2
  • Şevketi Bostan yahnisi; Kuzu etli Şevketi Bostan Yemeği; Ege mezeleri, ege yemekleri, gümüşlük mutfağı 3

Kuzu etli Şevketibostan yahnisi

Şevketibostan, bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız adlarıyla bilinen ama benim Şevketibostan diye adlandıracağım Akdeniz ve Ege yöresi otu tam bir şifa kaynağı. Sonbaharda boy verir, ilk baharda tükenir. Pazarlarda bolca bulursunuz. Bizim Gümüşlük Çarşamba Pazarı'nda da bolca satılır, mevsiminde. TIKLA

. Yararlı yönleri; (Dikkat bu notlar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bir rahatsızlık yaşıyorsanız DOKTORA GİDİN...)

Gaz sancılarına karşı tedavi edicidir. Sindirim problemlerinden kaynaklanan karın ağrılarını giderir. Vücuttaki yaraların temizlenmesini ve kısa sürede iyileşmesini sağlar. İdrar söktürücüdür. Safra salgısını artırır. Her türlü alerjiye karşı tavsiye edilmektedir. Araç tutmasına karşı iyi gelmektedir. Toz ve otlardan kaynaklanan nezlemsi duruma karşı tedavi edicidir. İştahsızlığa karşı tavsiye edilmektedir. Mide, bağırsak hastalıklarına karşı tedavi edicidir. Romatizmal rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

. Ayıklama ve temizlik; Tarlada, bağda, doğada hemen her yerde yabani olarak yetişir. Sarı çiçekleri vardır. Ama dikkat. Temizlerken eldiven kullanın. Dikenli bir bitkidir. Kök ve yaprakları bıçakla ayırın. Ayırdığınız otu ve kökleri sirkeli suya alın. Üstündeki topraklar dibe çökünce sirkeli sudan alıp iyice yıkayın.

Köklerdeki kahverengi tabakayı (ince kabuk gibi) soyun ve atın. Kökleri diklemesine kesin ve içindeki (ortasındaki) sert tabakayı ayıklayıp çıkartıp, atın. Kalan ayıklanmış, yıkanmış kök ve yaprakları irice dilimleyip sıkılmış saf limon suyuna koyup 10, 15 dakiika bekletin.

Ama ısrarla söylüyorum, eğer uzmanı değilseniz sakın bilmediğiniz otları toplamaya ve yemeye kalkmayın.

Otlardan çok iyi anlamıyorsanız bir bilene danışın. Ya da satın alın...

Tıkla → Gümüşlük Pazarı


Neleri yapılır?: Şevketibostan aslında bir Girit yemeğidir. Girit Türklerinin mutfağında sıklıkla pişen kuzu etli Şevketibostan yemeği çok meşhurdur. Şevketibostan'ın haşlaması, zetyinyağlısı, mezeliği, etlisi, sadece köklüsü ya da sadece yapraklısı pişirilir. Bu yazımda kuzu etli Şevketibostan yemeği ya da yahnisini tarif edeceğim. Çok sevdiğim bir ottur ve mevsiminde mutlaka alır, toplar pişiririm.Yalçın Çakır - İpucu 1

Bu yazımda sizlere Ege ve dolayısıyla Gümüşlük mutfağının olmazsa olmazlarından Şevketibostan kuzu etli yahni yemeğinin hazırlanışını anlatacağım. İsterseniz başlayalım.

MALZEMELER

4 ya da 5 kişilik sofra için;
500 gram Şevketibostan otu
6 yemek kaşığı Ege yöresi zeytinyağı
250 gram kuzu eti (küçük dilimli kuşbaşı)
10 tane arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı karabiber
3 bardak soğuk su
3 bardak sıcak su
Yarım limonun sıkma suyu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı un

Gümüşlük Fotoğraf Ajansı; Bodrum

HAZIRLANIŞI

Yıkama çok önemli... Otları önce bol suda yıkayın. Süzüp havlu kağıtla suyunu alın. Bu yöntemle hazırlayacağınız otları buzluk poşetlerine koyup derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.Yalçın Çakır - İpucu 2

13 bardak soğuk su ve yarım limonun sıkma suyunu bir kaba koyun. Temizlediğiniz, ayıkladığınız ve yıkadığınız (Yukarıda nasıl olacağını anlatmıştım) Şevketibostanları dilerseniz kökleriyle birlikte (ki ben öyle yapıyorum) iri parçalar halinde doğrayarak hazırladığınız su, limon suyu karışımın içine alın. Bir kenarda beklesin. İyice emsinler limon aromasını.

2 Orta dereceli ateşte tencerenize 6 yemek kaşığı Ege yöresi zeytinyağı ekleyin. 250 gram kuzu etini (küçük dilimli kuşbaşı) tencereye koyun. Etler sararıp suyunu bırakana kadar düşük ateşte pişirin ve karıştırın. 10 tane soyulmuş arpacık soğanını da tencereye ekleyip iyice sararana kadar yine kısık ateşte etlerle harmanlanana kadar hafif hafif karıştırın.

3Şevketibostanları limonlu suyun içinden süzgeçle alıp tencereye atın. 3 bardak sıcak suyu da ekleyip tencere kapağını kapatıp kısık ateşte pişmelerini izleyin. Acele etmeyin. Tadlar iyice karışıp etler, soğanlar ve Şevketibostanlar iyice yumuşasın.

410 dakika kadar kaynamadan sonra 1 tatlı kaşığı un ekleyin tencereye ve karıştırın. Yaklaşık bir 10 dakika kadar daha düşük ısıda pişmeye bırakın. Şimdi son olarak tuz ve karabiberimizi ekleyip ocağı kapatıyoruz. 10 dakika da dinlenme süresi tanıyalım ki tüm lezzetler ve kokular ağzımıza layık hale gelsin.

Afiyet olsun.

Yalçın Çakır

Lütfen DİKKAT

  • Fotografları klavyenizdeki sağ - sol ok tuşu tuşlarını kullanarak değiştirebilirsiniz. 
  • TIKLA YASA METNİİzinsiz Kullanılamaz
  • Creative Commons LisansıLisanslı İçerik
  • İzin / Temin:Lütfen iletişime geçin
  • Paylaşın: